Co přinese týden bez kravského mléka? Ochutnejte jeho rostlinné varianty

Propagandu proti mléku berte s rezervou

Mléčné výrobky jsou součástí naší stravy. Obsahují řadu důležitých látek, například vitamíny A, D, B1 nebo B12. Jsou nenahraditelným zdrojem bílkovin a vápníku, důležitého například pro svaly, kostru, přenos signálů v nervovém systému, srážlivost krve.

O kravském mléku panuje celá řada různých mýtů, jeden z nich je například, že mléko zahleňuje lidský organismus. Skutečně je pravda, že mléko tvoří v trávicím traktu film složený z emulze tuku a vody. Jenže tento povlak se poměrně rychle rozloží na základní živiny.

Dále se také upozorňuje na tučnost mléka, velký obsah živočišných tuků. V tomto případně si samozřejmě můžeme vybrat, jaké mléko zvolíme od tučného, polotučného až po odstředěné. Protimléčnou propagandu bychom měli brát s rezervou a řídit se vlastním rozumem. Jíst všeho s mírou je zásadou, kterou by se měla vždy řídit i zdravá strava. Jedním z možných důvodů, proč se mléka vzdát, mohou být dnes také stále častější alergie na něj.

Rostlinná mléka dodají našemu tělu živiny

Zkuste si proto připravit týden bez kravského mléka. Vyčleňte mléčné výrobky ze svého jídelníčku a vyzkoušejte, že mléko může mít i různé zdravé náhrady. Například sójové či rýžové mléko. Právě alergici na mléčnou laktózu, tedy mléčný cukr, nebo na bílkoviny v kravském mléce, by měli po těchto produktech sáhnout.

Stále více lidí má s trávením mléka potíže. Rostlinná mléka tento problém odstraní. Proto možná zjistíte, že bude pro vás dobré si týden bez mléka občas zopakovat. Mléka z rostlin obecně obsahují menší množství proteinů než kravské mléko, ale na druhou stranu zase více sacharidů. Také jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálních látek.

Co nám tedy týden bez mléka přinese? Především ulevíme svému zažívání, dále tělu dodáme prospěšné látky v podobě minerálů či vlákniny. Například sezamové nebo mandlové mléko obsahuje i vápník rostlinného původu. Tím se ještě víc vylepšuje nutriční profil těchto mlék. Každému ale nemusí rostlinná mléka chutnat, proto do nich výrobci někdy mohou přidávat chuťové přísady. Ty ovšem hodnotu mléka nijak nezvyšují, spíše naopak, proto je lepší rostlinné mléko v přírodní podobě.

Nebojte se vařit bez klasického mléka

Jaký jídelníček během týdne bez mléka zvolit? Sáhněte po rostlinných mlécích. Dopřejte si sklenici rostlinného mléka k snídani. Jeden den rýžové mléko, druhý sójové mléko. Zpestříte si jídelníček. Stejně dobře můžete rostlinné mléko konzumovat i k svačině. Sójové mléko obsahuje velké množství bílkovin, které plně nahradí ty obsažené v kravském mléce.

Můžete použít rostlinná mléka i na vaření třeba mléčných kaší. Recepty bez mléka, tedy bez mléka kravského, existují. Musíte ovšem počítat s tím, že výsledná chuť je trochu odlišná než ta, na kterou jste zvyklí. Nejlepší je, použít rýžové mléko, jehož chuť je poměrně neutrální. Sójové mléko se výborně hodí do kaší nebo ovocných koktejlů, mandlové se dá použít například v palačinkách.

Zdravá strava získá s různými druhy mlék jiný rozměr. Během týdne bez mléka se nebojte zkoušet různé rostlinné varianty. Snídejte obilné kaše s rostlinnými mléky, dopřejte si ovocné koktejly k svačině, zkuste třeba i sklenici k vhodnému hlavnímu jídlu. Jenom tak poznáte, které recepty bez mléka pro vás budou nejvhodnější a nejlépe vyhoví vašemu trávení a chuti.