Připravte si dietní štědrovečerní večeři

Vánoce jsou opět za dveřmi a pro většinu z nás je to období jedinečné atmosféry, skvělého jídla a také především celkové hojnosti. Jak tomu tak ale bývá, cukroví a další výborná jídla jsou velmi kalorická, a tak ručička na váze přes vánoční svátky velmi rychle roste. Přitom tomu lze celkem jednoduše zabránit a nemusíme se ani nijak extra hlídat a omezovat.

Začíná to Štědrým dnem

Štědrý den je pro nás prvním svátečním dnem, kdy do sebe začínáme doslova hrnout desetitisíce kalorií s takřka nulovým vynaloženým pohybem. Samozřejmě tělo na tento přehršel energie reaguje ukládáním tuku a začíná to pomyslné kolečko výčitek a přemlouvání s hubnutím.

Štědrovečerní večeře je klasikou. Bramborový salát, obalovaný kapr v trojobalu. Co ale tyto chody posunout na lehce dietní jídla? Není v tom nic složitého a na chuti to není poznat. Například bramborový salát lze upravit jogurtem. Nahraďte majonézu bílým jogurtem a ušetříte si tak hned mnoho nadbytečných kalorií a je docela i možné, že Vám salát bude mnohem více chutnat.

Řízky nebo kapr musí být dělán v poctivém trojobalu. Ano, ale co jej opět lehce upravit a snížit tak jejich kalorickou hodnotu? Trojobal z bílé mouky lze zaměnit za celozrnnou mouku. Proč? Neobsahuje prázdné kalorie, dále má v sobě i velké množství vlákniny a ta jednoznačně prospívá našemu trávení, v období svátků ještě dvojnásob.

Takových vylepšení lze najít mnohem více. Vyhněte se například smažení v obrovské vrstvě tuku, sádla nebo oleje. Pokud si neodkážete řízky bez tuku představit, redukujte jej na opravdové minimum. Řízky v oleji přece plavat nemusí! A kdo má teflonovou pánev, nemusí tuk použít přece vůbec. Řízky si před podáváním pokapeme citronem a máme hned téměř dietní jídlo.

Zobejte, ale s mírou

Vánoce jsou vyhlášené i pravidelným stálým uzobáváním. Ať jsou to chlebíčky, cukroví nebo brambůrky. Na stole je stále velké množství jídla a svádí nás to ke stálému ochutnávání. Vánoční cukroví je přímo hrůzným příkladem. Neomezujte se, ale dejte si nějaké reálné cíle. Například zobání cukroví ve večerních hodinách je to nejhorší, co pro svou linii a váhu můžete udělat.

Vyvarujte se i nadměrné konzumaci slaných a mastných jídel, jako jsou tak oblíbené brambůrky. Nejen, že se tato konzumace podepíše na vaší linii, ale může se Vám i hůře spát, pálit žáha či způsobit nepříjemné střevní problémy. Tím je samozřejmě myšlena kombinace mastných a sladkých jídel především.

Dobrou chuť a krásné svátky vánoční Vám přeje SiluetaDoLéta 😉