Proč bez bílkovin nezhubnete?

Ženy jsou k nedostatku náchylnější

Pokud máte hlad, cítíte se slabí a je možné, že vám chybí právě bílkoviny. Dá se říci, že obecně nedostatek bílkovin je spíše problémem žen než mužů. Pánové si totiž často a s oblibou dopřejí šťavnatý steak, zatímco dámy dají v obavách o svoji linii raději přednost misce zeleninového salátu.

To je ovšem chyba. Chybějící bílkoviny se projeví celkovou slabostí nebo i chudnutím svalů. Proto se zaměřte na bílkoviny v potravinách a snažte se je zařazovat každý den do svého jídelníčku.

Pestrá nabídka dietní stravy

Které potraviny jsou bohaté na bílkoviny? Největší množství bílkovin najdete v mase, vejcích, mléčných výrobcích. Pokud máte ovšem obavy, že ve výše zmíněných potravinách se vyskytuje hodně tuku a stoupne vám hladina cholesterolu, vězte, že kvalitní bílkoviny se dají nalézt i v potravinách rostlinného původu.

Vynikajícím zdrojem bílkovin jsou obiloviny a luštěniny, stejně tak sójové maso, tofu, tempeh či rybí maso. Tyto výrobky jsou ideální, pokud chcete hubnout, protože neobsahují mnoho tuku. Velmi dietním produktem je Šmakoun, tedy hmota z vaječných bílků.

Tělo si nesmí brát ze svalů

Optimálním příjmem bílkovin ve stravě si bez potíží udržíte svalovou hmotu a naopak budete hubnout hmotu tukovou. Pokud byste ovšem svému tělu nedodali dostatek bílkovin, bralo by si je ze svalů.

Pokud si bílkoviny správně dávkujete do každého jídla, v kombinaci se sacharidy vás dokážou účinně a na delší dobu zasytit. Necítíte hlad a hubnete.

Kolik bílkovin, kdy a v jaké formě by vaše tělo mělo dostat? Výživoví odborníci uvádějí, že celkově by měly bílkoviny tvořit 30 % denního příjmu. Pokud si tuto hodnotu převedete na gramy, činí to 0,8 až jeden gram bílkovin počítaný na jeden kilogram vaší hmotnost. Tedy muž o hmotnosti 80 kg by měl denně sníst 60‒80 g bílkovin.

Poměr hraje ve prospěch rostlinných druhů

Nutriční poradci upozorňují, že proteiny, což je odborný název pro bílkoviny, by měly být přijímány vyváženě v rámci poměru rostlinných a živočišných bílkovin. Tento ukazatel hraje ve prospěch rostlinných bílkovin, kterých by měly být dvě třetiny, zbylá třetina připadá na živočišné bílkoviny.

V živočišných bílkovinách najdete více cholesterolu a skrytých tuků vůbec, což zdraví a štíhlé linii neprospívá. Rostlinné bílkoviny sice mají tuku a cholesterolu minimum, ale zase se hůře tráví. Jejich konzumace je často spojena s nadýmáním, plynatostí a podobně.

Správný jídelníček už od rána

Jak bílkoviny zařazovat do jídelníčku? Nejlépe už od rána. Správná snídaně musí obsahovat vyvážený poměr sacharidů a bílkovin. Dáte-li si celozrnný chléb (sacharidy), měli byste k němu přidat dietní šunku nebo netučný sýr (bílkoviny).

Totéž k obědu. Brambory, těstoviny či rýži (sacharidy) doplňte masem (bílkoviny). S přibývajícími denními hodinami byste pak už měli na sacharidy zapomenout a jíst jen bílkoviny, například na odpolední svačinu netučný bílý jogurt, k večeři rybí maso se zeleninovým salátem. Tak účinně dosáhnete štíhlé linie.

Jaké zdravé bílkoviny by měly být součástí jídelníčku? Například krůtí maso, netučné mléko a výrobky z něj, sójové výrobky, rybí maso, například tuňák. Pokud aktivně sportujete, nezapomínejte, že proteiny jsou určeny pro růst svalů. Bez bílkovin svalnaté postavy rozhodně nedocílíte.