Proč je snídaně důležitá?

Rychle vstát, opláchnout se, obléct se, vzbudit děti, nachystat věci do školy i do práce, obléct děti a rychle s nimi utíkat na spoj do školky či do školy… Na něco jste ovšem v ranním spěchu všedního dne zapomněli!

Dnešní doba je stresující a nestíháte udělat mnohé věci, ale je několik zásad zdravého životního stylu, které byste měli nezbytně dodržovat. Jedním z nejdůležitějších úkonů každého dne je určitě snídaně!

Ač se to nezdá, tak právě první jídlo dne nastartuje váš organismus a ovlivní kalorický příjem během zbytku dne. Tělo totiž nebude mít potřebu později během dne dohnat, co ráno zameškalo, jednoduše řečeno nebudete mít takový hlad.

Bez snídaně se tělo brání a má hlad

Tělo je v tom nevinně, pouze se snaží bránit a navíc se nastaví do režimu úspor (co kdyby strádalo i během dne). Začne si proto ukládat kalorie, neboli schovávat energii na pozdější časy. Kam tuto energii v podobě tuků nejlépe schová? Samozřejmě do našich boků, stehen a břicha…

Při dlouhodobém praktikování „nesnídání“ a také nepravidelného stravování (dvě velká jídla místo pěti menších denně) vám bude hrozit obezita nebo cukrovka.

Vypěstujte správný návyk hlavně u dětí

Ještě důležitější než pro vás je správný snídaňový návyk pro vaše děti. Ty dělají běžné činnosti podle svého vzoru – rodičů a když vidí, že rodiče nesnídají, tak to považují za normální. Děti jsou ale ve vývinu a strádání jakýchkoliv důležitých živin je pro ně ještě větším rizikem než u dospělých.

Problémem může být i to, že děti snídat nechtějí. Řešením není je do snídaně nutit násilím, ale zatraktivnit jim ji. To lze jak barevností a optickou zajímavostí snídaně – například toust se skládanou šunkou s kousky rajčete nebo okurky, tak třeba tím, že děti do přípravy snídaně zapojíte a tím jim ukážete, jak je důležitá.

Návrat ke snídaním není těžký

Pokud máte problém snídani v ranním stresu stíhat, tak zkuste vstávat o 15 minut dříve. Pokud se nechcete ochudit o drahocenné minuty spánku, tak je dalším řešením si maximum věcí připravit už večer a ráno bude stačit už to jen ohřát nebo doupravit.

Se snídaní zároveň nemusíte spěchat až tolik, nemusí to být první činnost po probuzení, kdy tělo teprve startujeme. Navíc by nám jídlo cpané násilím do pusy ani moc nechutnalo. Ideální je půlhodinka po probuzení, kdy se navíc můžete s celou rodinou sejít u stolu v kuchyni. Při změně stravování a návratu do snídaňového režimu se doporučuje 21 dní snídat menší porce. Pak si tělo na ranní jídlo plně zvykne a automaticky ho bude vyžadovat.

Co k snídani jíst

Snadno se řekne, že je nutné snídat, ale co máte přesně snídat? Tady už nejsou odborníci tak jednoznačně zajedno, ale určitě nic nezkazíte teplým nápojem a celozrnným pečivem. Někteří více doporučují cereálie a bebe sušenky, někteří je naopak nedoporučují kvůli rafinovanému cukru, který se v těle nestačí spotřebovat a poté se přeměňuje v tuk. Paradoxně díky tomu můžete mít větší chuť na sladké, protože vám klesne hladina cukru v krvi.

Vyplatí se vybírat potraviny s nižším glykemickým indexem (GI), což je důležité z hlediska vstřebávání glukózy do krve a ovlivnění trávení potravy. Dá se říci, že čím nižší je glykemický index, tím déle se budete cítit sytí.

Živiny musí mít vyvážený poměr

Podle odborníků by snídaně měla tvořit asi 20-25 % z celkového denního příjmu energie a musí být vyvážený poměr všech základních živin – bílkovin, tuků a sacharidů. Sacharidy (pečivo, kaše, cereálie, ale i ovoce a zelenina) by měly pokrývat přibližně 55 % z celkového denního příjmu energie, tuky (margarín, máslo, vejce, ale i ořechy) asi 30 % a bílkoviny (sýr, šunka, mléčné výrobky) zbývajících 15 %.

Není nutné například malým dětem nutit celozrné pečivo, ale pro starší děti už je vhodné jej s bílým pečivem střídat, protože je snadným zdrojem vlákniny, která pomáhá s trávením. Vhodnými zdroji vlákniny jsou luštěniny, obilniny, ale i ovoce (ředkvičky, květák, kapusta, lilek) a zelenina (banány nebo hrušky).

Klidně se může jednou za týden zahřešit třeba v neděli sladkým koláčem s kakaem, nejdůležitější ze všeho na správné snídani je totiž jíst střídmě, potraviny střídat a především jíst to, co vám chutná!

Příklady vhodné snídaně:

Ovocný čaj, celozrnné pečivo s tvarohem a šunkou
Neslazený čaj, vločky s jogurtem a banán
Štáva z ovoce, vajíčko na hniličku s pažitkou, paprikou a chléb
Neslazený čaj, celozrnné cereálie, jogurt a jablko
Celozrnný chléb, sýr a rajče