Proč nechat hubnutí až na jaro?

Sluníčko vám vlije energii do žil

Dosud jste se tulili a ještě tulíte v několika vrstvách oblečení, což k nějaké chuti sportovat rozhodně nepřispívá. Právě naopak. Děláte jenom to, co nutně musíte, ani o krok víc. Nejraději byste se zavrtali do postele ke kamnům a pokud možno nikam nevylézali.

Zima skutečně sportovním aktivitám nepřeje. Tělo je utlumené, ke každému pohybu abyste se přemlouvali, metabolismus je zpomalený.

Jakmile ale přichází jaro, jde všechno mnohem snáz. Najednou můžete svlékat jednotlivé vrstvy oblečení, sluníčko, které konečně vykouklo z šedivé oblohy, vás přímo láká ven. Máte chuť se proběhnout v jeho paprscích, i když ještě čtrnáct dní předtím jste se nepřesvědčili ani k menší procházce. Také metabolismus se rozjíždí na plné obrátky. Ideální příležitost začít s pohybem venku. Najednou máte spoustu energie a cvičení jde samo.

Vyrovnaná psychika vám pomůže ke štíhlosti

Lepší počasí spojené s častějším výskytem sluníčka na modré obloze také bude balzámem na vaši psychiku pošramocenou po přestálé zimě.

Šedivá obloha, ze které prší nebo sněží, chlad a mráz za oknem a za humny, dny, kdy se brzy stmívá a ráno pozdě rozednívá, doslova zabíjejí psychickou pohodu. Častěji než jindy vás napadají černé a smutné myšlenky, mnohem hůře odoláváte tlaku a stresu. Jste citlivější než jindy.

Mnohdy moc nechybí, abyste sáhli po nějaké sladkosti nebo tučném jídle, abyste zajedli stres, nebo načerpali chybějící energii. Nevlídné zimní dny zkrátka svádějí k porušování zdravé životosprávy. Málokdo odolá.

Naopak jarní sluneční den přináší mnohem větší chuť dát si něco lehkého a zdravého. Zatímco v zimě vás představa salátu z kořenové zeleniny určitě nijak nenadchne, teď se do něj s chutí zakousnete. Redukce váhy je s vyrovnanou a pohodou psychikou mnohem snadnější.

Sázejte na jarní zeleninu

Na jaře je také mnohem jednodušší sestavovat správný jídelníček na hubnutí. Začínají farmářské trhy, kde najdete velký výběr sezónní zeleniny a ovoce. Nezapomeňte je pravidelně a hojně zařazovat do svého jídelníčku.

S tím, jak se ve vás začne probouzet jarní život a aktivita, pocítíte také větší chuť na čerstvé jarní potraviny. V zimě totiž většinou žijete ze zásob a možností zařadit do jídla chutné a šťavnaté sezónní potraviny máte minimum.

Proto vaše tělo doslova volá po čerstvé zelenině, zeleninových šťávách, ovoci. Poohlédněte se po jarních lehkých receptech, uvidíte, že pár změn v jídelníčku vám prospěje. Budete mnohem spokojenější, protože tělu dodáte více vitamínů a vše se projeví i na vaší hmotnosti.

Jaro přeje pohybu

Recept, jak zhubnout, má na jaře více řešení. Delší dny, které nabízejí více světla a tepla, také zaručují, že vás více chytí fitness. Bude se vám najednou zase chtít vyrazit do posilovny, kam jste během celé zimy sotva nakoukli. Fitness aktivity budou rázem mnohem příjemnější.

Ale i když se pustíte do posilování, stále více vás to potáhne k venkovnímu pohybu, na který je nyní mnohem více příležitostí. Nechte se proto zlákat na jarní procházku, choďte třeba i pěšky do práce, pokud vám to podmínky a situace dovolí.

Vytáhněte po zimě kolo, jděte si zaběhat do parku či do lesa. Čerstvý vzduch vás povzbudí ve vaší hubnoucí aktivitě. Kalorie se na svěžím jarním vzduchu spalují mnohem příjemněji a účinněji. Jaro je v hubnutí motivujícím prvkem samo o sobě, tak ho využijte ve svůj prospěch.