Proč ovoce sušit mrazem aneb zdravotní benefity lyofilizovaného ovoce

Sušení mrazem je rychlejší a účinnější než běžné sušení. Ovoce sušené mrazem má však více cukru, než v čerstvé podobě.

Sušit mrazem je vhodné ty druhy, které obecně obsahují cukru méně (jahody, maliny).

Můžete ho občas zařadit do jídelníčku s cereáliemi, ovesnou kaší, dát ho do müsli nebo si ho vychutnat jen tak samotné.

Vzhledem k minimální hmotnosti skvěle poslouží jako svačina na cesty.

Zdravotní benefity lyofilizovaného ovoce

Nízký obsah kalorií

Některé značky mrazem sušeného ovoce obsahují méně než 40 kalorií na 10 g.

O žádné kalorické bomby se nejedná, takže si tyto plody můžete bez obav dopřát v případě, že si hlídáte kalorický příjem a máte chuť na něco sladkého.

Vysoký podíl vlákniny

Tato velmi důležitá živina podporuje zdravé trávení a udržuje nízkou hladinu cholesterolu v krvi.

Je tedy dobrou ochranou před kardiovaskulárními chorobami, prevencí před rakovinou tlustého střeva a pomáhá i při hubnutí.

Mrazem sušené ovoce obsahuje až 2 g vlákniny na ½ šálku. Pokud se však snažíte zvýšit příjem vlákniny ve svém jídelníčku, čerstvé plody jsou odborníky považovány za lepší volbu.

Dobrý zdroj antioxidantů

Antioxidanty pomáhají tělu bojovat proti škodlivému působení tzv. volných radikálů, snižují riziko vzniku rakoviny a dalších nemocí a zpomalují stárnutí.

Značné množství vitamínů a minerálů

Část vitamínů a minerálů se během procesu mrazení přirozeně vytratí, avšak jejich obsah je stále srovnatelný s obsahem v čerstvém ovoci.

Mezi nejvýznamnější vitamíny v ovoci sušeném mrazem patří vitamíny A a C, z minerálů železo nebo draslík. Tyto mikronutrienty posilují imunitu, pomáhají udržovat krev dostatečně okysličenou a regulují krevní tlak.

Pravda o sacharidech

Jak už bylo řečeno, proces lyofilizace zvyšuje množství cukru. Neznamená to však, že byste se jeho konzumace měli bát.

Takto zpracované ovoce se hodí pro přípravu domácích muffinů a dalšího sladkého pečiva.

Další výhody

Při klasickém způsobu sušení se na ovoce nechává působit teplo a čeká se na odpaření většiny vody. Tento proces ovšem lehce změní jeho chuť, výrazněji vzhled a připraví ho o část vitamínů a minerálů.

Naopak sušení mrazem (používají se také pojmy vakuové sušení nebo mrazová sublimace) vzhled ani vlastnosti plodů (barvu, chuť, aroma, velikost, texturu) nezmění a zachovává v něm téměř všechny zdraví prospěšné živiny.

Lyofilizované ovoce má navíc mnohem delší dobu trvanlivosti a je zbaveno větší části mikrobiálních nečistot.

Proces lyofilizace

Čerstvě nasbírané plody se šokovým způsobem zmrazí při teplotě cca -30 stupňů. Pak se suší ve speciální komoře při teplotě kolem -60 stupňů a při postupném snižování tlaku až po vakuum.

Mnozí považují tento proces za budoucnost nejen v potravinách (sušit mrazem lze též zeleninu, maso, mléčné výrobky), ale i dalších odvětvích.

Využívá se v archeologii, archivnictví pro záchranu starých knih a dokumentů, ve farmaceutickém, biotechnologickém a kosmetickém průmyslu, v taxidermii (preparování zvířat) a květinovém aranžérství (lyofilizované květiny a pugéty).