Prodlužte si život a posilte zdraví, jezte česnek

Česnek kuchyňský je velmi známý také kvůli svým léčivým účinkům – jako lék byl používán už ve starých civilizacích, v Egyptě, Babylónii, Řecku, Římě nebo Číně.

Proč je tak zdravý, a pomáhá i při hubnutí?

Kouzlo je v alicinu

Alicin je sloučenina síry způsobující typické štiplavé aroma česneku. Má antitrombotické, protizánětlivé, antibakteriální, antibiotické a antiseptické vlastnosti.

Kromě toho je česnek bohatý na vitamín A a B6 (17 % denní doporučené dávky), dále na vitamín C (15 % ), mangan (23 %), selen (6 %), vápník a jód.

Posiluje imunitu

Zima se blíží, proto tuto antioxidanty nabitou potravinu zařaďte do jídelníčku, jako ochranu před nachlazením, chřipkou, kašlem, ucpaným nosem a nemocemi horních cest dýchacích.

Doporučuje se sníst stroužek česneku namočený v medu. Hned jakmile ucítíte první příznaky nachlazení, případně ho pít jako čaj (nadrobno nakrájený či mletý česnek dejte na pár minut do horké vody a přefiltrujte ho. Ke zlepšení chuti k němu přidejte trochu medu a zázvoru).

Snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol

Podle nejmenované studie bylo 600-1500 mg česnekového extraktu podávaných lidem s hypertenzí po dobu 24 týdnů stejně účinných jako léky s atenololem. Vysoké dávky česneku rovněž výrazně snižovaly tzv. oxidační stres u této skupiny pacientů.

Česnek mimo jiné snižuje celkový a tzv. špatný (LDL) cholesterol. Vysoký krevní tlak a hladina cholesterolu jsou jednou z nejčastějších příčin kardiovaskulárních onemocnění (infarkt, mrtvice, ucpávání cév), takže tato snadno dostupná potravina vám může prodloužit život!

Je prevencí proti rakovině

Česnek vás ochrání před dalšími zabijáky, a to konkrétně rakovinou močového měchýře, prostaty, prsu, tlustého střeva a žaludku.

Léčí plísňové a bakteriální infekce

Rozmačkaný či rozdrcený česnek uvolňuje již zmiňovaný alicin. Dříve používali vojáci prolisovaný česnek na infikované rány, které utrpěli v bitvě. Zabíjí i bakterie vyvolávající akné, zmírňuje lupénku a mykózy nohou a léčí opary.

Chrání před rozvojem demence a Alzheimerovy choroby

Antioxidanty v této rostlině brání organismus před poškozením nebezpečnými volnými radikály, které mj. zrychlují proces stárnutí. Tím jsou rovněž prevencí před rizikem vzniku mozkových onemocnění ve stáří.

Detoxikuje tělo od těžkých kovů

Bylo prokázáno, že vysoké dávky alicinu chrání tělo před poškozením orgánů z toxických účinků těžkých kovů. Během měsíční studie u dělníků vystavených v práci vysokým dávkám olova se zjistilo, že česnek, resp. alicin, snížil hladiny olova v jejich krvi o 19 %, včetně klinických příznaků otravy, jakými jsou bolesti hlavy a vysoký krevní tlak. Tři dávky česneku denně byly pro zmírnění symptomů dokonce lepší, než lék D-penicilamin.

Zlepšuje zdraví kostí

Zdá se, že tato potravina může zvyšovat hladinu estrogenu u žen v menopauze, a tím chránit jejich kosti a mít příznivý vliv na pacienty s osteoartritidou.

Pomáhá při hubnutí

Česnek je nutričně bohatý, avšak nízkokalorický – 30 g česneku obsahuje 1 g vlákniny, 1,8 g bílkovin, 9 g sacharidů a 42 kalorií.

Další zdravotní účinky česneku

Tato zázračná rostlina kromě výše zmíněných bodů pomáhá rovněž lidem se zvýšenou činností štítné žlázy (díky jódu), zlepšuje potenci, náladu a fyzické výkony. Dále reguluje hladiny krevního cukru a inzulinu, tudíž je vhodná pro diabetiky a má příznivý vliv na kvalitu vlasů.