Quinoa: Vynikající obilovina pro zdravý život i štíhlou linii

Tři druhy zrn jako zdroj energie

„Matka zrn“, přesně takovou přezdívku má quinoa u starých Inků. Znamenala pro ně přežití. Právě z ní čerpali svoji výživu, sílu a energii. Většinou z ní mleli mouku, kterou používali na vaření různých kaší.

Poslední roky tato jihoamerická obilovina ale zažívá vítězně tažení také po Evropě. Vyskutují se tři druhy quinoy.

První je bílá, která se vyznačuje jemnější chutí lehce připomínající chuť másla. Vypadá trochu jako bílá rýže, ovšem co je potěšující, že je v porovnání s bílou rýží ještě výživnější a má ještě lepší vliv na skladbu jídelníčku. Dalším druhem je quinoa červená. Tato quinoa více křupe v zubech a nabízí lehce oříškovou chuť. Konečně poslední černá quinoa má ještě křupavější a výraznější chuť než quinoa červená.

Bílkoviny pro regeneraci organismu

V čem je quinoa tak přínosná pro vaše zdraví? Především obsahuje velké množství vlákniny. Proto významně podporuje trávení. Rozhýbe střeva, takže si zrychlíte metabolismus a bude v důsledku toho i lépe spalovat tuky. Budete schopni z potravy vstřebat maximum výživných látek.

Zároveň také nerozpustná vláknina, která je v této obilovině obsažená, pomůže odbourávat toxické látky. Rostlinné bílkoviny z quinoy jsou také vynikajícím zdrojem pro růst svalů a jejich hmoty. Pomáhají k regeneraci organismu. Najdete zde esenciální aminokyseliny, které váš organismus potřebuje pro svoje správné fungování.

Reguluje hladinu krevního cukru

Obilovina navíc má vysoký obsah minerálů, hlavně hořčíku a vápníku. Ty působí na dobrý stav kostí, vápník pozitivně ovlivňuje přenos nervových signálů nebo také krevní srážlivost.

Kromě toho v quinoi najdete hodně vitamínu E, antioxidantu, jenž úspěšně chrání organismus před volnými radikály. V souvislosti s ní se zmiňuje i snížení rizika vzniku rakoviny. Pomáhá i čistit buněčnou membránu. Je vynikající potravou pro diabetiky, protože dobře reguluje hladinu krevního cukru. Velké množství komplexnějších uhlohydrátů zajistí, že je quinoa výbornou zásobárnou energie.

Potřebujete-li zhubnout, určitě po quinoi sáhněte. Vyznačuje se totiž velice nízkým glykemickým indexem, takže vás velmi dobře zasytí i na delší dobu. Nebudete tak trpět vlčím hladem a energie se bude uvolňovat postupně, což je ideální pro režim redukční diety.

Všestranná potravina do vaší kuchyně

Quinoa se stává skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Její velkou výhodou je poměrně neutrální chuť a dobrá struktura. Obojí jí zajišťuje velmi všestranné použití v kuchyni. Hodí se proto skoro ke všemu a nemusíte se bát, že při její přípravě šlápnete vedle.

Je vhodná jak do slaných, tak i sladkých pokrmů. Hodí se třeba jako součást zeleninových, ale dokonce i ovocných salátů. Dá se zapékat společně s masem, zeleninou či sýrem. Mouka z quinoy se hodí pro výrobu různých placiček, ale dá se přidat i jako zahuštění do polévky. Je možné z ní uvařit sladkou i slanou kaši případně i nákyp. Polévce dodá bílkoviny a promění ji v opravdu hutné a syté jídlo.

V kombinaci s různými druhy ovoce či zeleniny je dobrá i do salátů, protože vhodně doplní vitamínové bomby dostatkem vlákniny a je také velmi lehce stravitelná. Potřebujete-li lehké a chutné jídlo do žaludku, které podpoří vaši štíhlou linii, rozhodně by ve vašem jídelníčku neměla chybět.