Raw strava: Jídlo, jaké nám dává matka příroda

Rozdíl mezi živou a syrovou stravou

Přitom raw food, živá strava, neznamená pouze syrovou zeleninu nebo ovoce, jak byste se mohli možná domnívat. Syrová a živá strava není úplně totéž. Pod živou stravou rozumíme potraviny, které si zachovávají život díky aktivním enzymům. Příkladem živé stravy může být čerstvá syrová hruška nebo jahody, ale také naklíčená semínka nebo naklíčené obilí. Ovšem syrová strava může obsahovat i konzumaci syrového mléka, vajíček nebo dokonce syrového masa.

My se budeme věnovat stravě živé, té, která si v sobě ponechala enzymy. Platí ale, že ne všechny syrové potraviny jsou zároveň živé z hlediska enzymů. Mezi živé potraviny nepatří například obilná zrna, nebo třeba fazole či čočka (tedy pokud nejde o plodinu právě sklizenou ze zahrady). Enzymy sušených fazolí či čočky můžeme aktivovat namočením do studené vody nejlépe na celých 24 hodin. Potom dojde k probuzení enzymů, klíčení a potraviny se stanou živými. Je také na každém strávníkovi, zda do své živé stravy bude přidávat i syrové nepasterizované mléko nebo syrová vajíčka.

Jíte čerstvé a tepelně neupravované potraviny

Při raw food jde o stravu v původní podobě, to znamená, že se jedí potraviny hlavně syrové nebo čerstvé, případně také ohřáté či usušené do teploty 42 °C. Může jí také o potraviny naklíčené, rozmixované, nastrouhané, nakrájené, čerstvě pomleté. S mechanickými úpravami není problém, ovšem vylučují se tepelné úpravy při vysokých teplotách (pečení, smažení, grilování, fritování i dušení a vaření). Vyhýbáte se tedy všemu, co bylo zpracováváno na teplotu vyšší než 42 °C.

Potraviny bez zbytečné chemie

Někdy se raw stravě říká také vitariánství, označuje se jako strava, která si ponechává přirozený život. Její velkou výhodou je, že do sebe s raw jídlem nedostáváte žádné chemické látky. Vaše strava je prostá všech éček, konzervantů, barviv, umělých sladidel, rafinovaného cukru. Navíc díky tomu, že zelenina a další potraviny nejsou nijak tepelně upravovány, uchovávají si svoje přirozené látky a maximum vitamínů, které se dlouhým varem, grilováním či pečením nenávratně ztrácejí. Ze svého raw jídelníčku odstraníte všechny látky, které vaše tělo jenom zbytečně zatěžují, ukládají se v něm a mohou způsobit zdravotní komplikace.

Hubnutí při živém jídelníčku

Jak zhubnout pomocí raw stravy? Velice snadno, protože nepřijímáte žádné látky, které by neprospívaly štíhlé linii. Dostáváte do sebe naprosté minimum zpracovaných sacharidů a tuků, které jsou právě látkami způsobujícími přibývání na váze. Pokud jíte sacharidy či tuky, jsou v přírodní podobě, kdy si s nimi vaše tělo poradí mnohem snáze než například s rafinovaným cukrem nebo tepelně zpracovanými tuky. S přírodní živou stravou se proto hubne mnohem snadněji. Nekonzumujete žádné potraviny, ze kterých můžete přibrat.

Stačí mixér a teploměr

Enzymy se ničí při teplotě 42 °C, právě proto je důležité, aby se při sušení potravin nepoužila vyšší teplota než tato. Kromě sušení se mohou živé potraviny také zmrazit. Vyzkoušejte si nějaké raw recepty. Pro jejich přípravu budete potřebovat kvalitní stolní mixér, tyčový mixér, odšťavňovač, mlýnek, tác pro klíčení semen a teploměr, abyste dokázali ohlídat teplotu při sušení. Zkuste si připravit třeba jablko-obilnou kaši. Oloupejte čerstvá jablka, nakrájejte na kostky a vložte do misky. Přidejte naklíčené obiloviny a vše rozmixujte. Fantazii se při přípravě raw food meze nekladou.