Rizika diet propagovaných celebritami

Proč „zázračné“ diety nefungují u každého?

Na to je odpověď zcela jednoduchá. Každý má jiný typ postavy, jinou rychlost metabolismu, jiné potřeby a jiné nároky.

Záleží také na mnoha dalších faktorech, jakými jsou věk, výška, váha, úroveň pohybové aktivity, kterou vykonáváte atd.

Jsou slavní lidé opravdu dokonalí?

Je třeba brát v úvahu, že celebrity mají úplně jiný styl života než vy.

Nikdo netvrdí, že za jejich dokonalými těly nestojí spousta tvrdé práce, ale k tomu navíc mají osobní trenéry, nutriční poradce, profesionální návrháře, kosmetičky, a dokonce i vlastní šéfkuchaře.

Jejich fotky, pouštěné do médií navíc procházejí retušemi. Nenechejte se tedy zmást. Srovnávat se s lidmi, kteří jsou úplně „jinde“, je cesta do pekel.

Kdy si dát pozor?

Čtete-li na internetu o nějakých nových dietách, měly by vás varovat následující věci.

  • Jsou spojené s placenými výživovými doplňky nebo stojí na slibech, které znějí příliš dobře na to, aby to byla pravda (protože tak to s nejvyšší pravděpodobností bude).
  • Jsou zaměřeny jen na úzkou skupinu potravin, popř. na specifickou živinu, zatímco ostatní vynechávají či přímo zakazují.

Nejvíce ohrožené jsou dívky

Bylo to tak i před dobou internetu a dnes tento neblahý „trend“ pokračuje. Tato skupina patří mezi ty, kdo se krásnými těly slavných nechávají nejsnáze ovlivnit a věří, že když budou vypadat jako modelky nebo herečky, stoupne jim sebevědomí a budou se cítit mezi svými vrstevníky populární.

Bohužel místo toho jim hrozí řada rizik.

  • Nepravidelná menstruace nebo její úplné vymizení
  • Rozvoj některé z poruch příjmu potravy (nejčastěji anorexie a bulimie)
  • Řídnutí kostí apod.

Zdravotní problémy samozřejmě mohou nastat u kohokoliv, kdo dodržuje extrémní diety, bez ohledu na věk a pohlaví.

Odborníci varují před nebezpečnými dietami

Jak už bylo řečeno výše, sami byste měli zpozornět, když se dozvíte o další z řady „zázračných“ diet a nezapomínat na to, že každému vyhovuje něco jiného.

Nejlepší je prostě mít zdravý, pestrý a vyvážený jídelníček, pravidelně se hýbat, dopřát si kvalitní spánek anebo se poradit s lékařem či kvalifikovaným výživovým poradcem.

Před některými dietami propagovanými celebritami však odborníci varují konkrétně. Tento „žebříček“ je pravidelně aktualizován dle stávajících trendů.

Letos jsou to raw vegan, alkalická a ketogenní (nízkosacharidová) strava, výživové doplňky britské TV celebrity Katie Price (Jordan) a tzv. Pioppi dieta, vycházející ze středomořského jídelníčku, avšak s podivnými úpravami, nad kterými lékaři a odborníci kroutí hlavou.