Rizika předávkování vitaminů

To, že byste měli přijímat dostatek vitaminů ze stravy jistě víte. Vitamíny mají nezanedbatelný vliv na některé funkce vašeho organismu, a především na celkový zdravotní stav.

Pokud nejste schopni pokrýt potřebu vitaminů stravou, přichází na řadu doplňky stravy, které vám pomohou potřebné chybějící vitaminy doplnit.

Co jste možná nevěděli

I v případě vitaminů platí jejich konzumace s mírou. Věděli jste, že i vitaminy se můžete předávkovat a uškodit si?

Přílišný příjem vitaminů, zejména z doplňků stravy může způsobit jejich ukládání v organismu a následné toxické působení. Toto se týká především vitaminů rozpustných v tucích (A,D,E,K), protože ty se mohou hromadit v játrech a tukové tkáni.

Vitaminy rozpustnými ve vodě (B a C) se předávkovat víceméně nelze, jelikož je vaše tělo dokáže při nadměrném přísunu vylučovat. Nicméně ani u těchto vitaminů opatrní. Doplňujte je pouze v jejich doporučeném denním množství.

Nadbytek vitaminů v organismu může způsobit mnoho obtíží, od lehkých až po více komplikované stavy.

Vitamin A

Za zmínku stojí vitamin A, u něhož se případy nadměrné škodlivé koncentrace v organismu skutečně občas vyskytují. Dochází k nim při předávkování preparáty obsahujícími retinol.

Nejvíce nebezpečné je předávkování tímto vitaminem u těhotných žen, protože vysoké dávky retinolu jsou teratogenní a mohou způsobit poškození plodu.

Předávkování vitaminem A můžete rozpoznat podle zvýšené únavy, apatie, zvracení a bolestí hlavy. Dochází také k bolestí kloubů, svědění kůže a zvětšení jater.

Na vitaminové preparáty si proto dejte pozor, předávkování stravou je možné, ale velmi výjimečné.

Vitaminy skupiny B

Ani této skupiny vitaminů nebývá předávkování časté, ale při extrémně vysokém a dlouhodobém dávkování se můžete setkat s určitými neurologickými symptomy plynoucími právě z nadměrného přísunu vitaminů skupiny B.

Například nadměrné dávky niacinu mohou vést k bolestem hlavy, závratím či neopodstatněným pocitům horka. I zde tedy platí všeho s mírou. Rozhodně si nemyslete, že čím více vitaminů přijmete, tím budete zdravější.

Vitamin C

Jak již bylo řečeno, tímto vitaminem se v podstatě předávkovat nelze. Případy jeho předávkování jsou extrémně vzácné.

Vysoký jednorázový příjem může způsobovat průjmy a vyloučení vitaminu, což je víceméně kontraproduktivní.

Volte vždy preparáty s postupným uvolňováním tohoto vitaminu pro zachování optimální zásoby v organismu.

Vitamin D

I u vitaminu D se můžete při nadměrném příjmu z doplňků stravy setkat s intoxikací.

Hlavními příznaky jsou nechutenství, nevolnost, zažívací obtíže, bolesti hlavy a celková zmatenost. Předávkovaný může pociťovat zvýšenou žízeň a dochází ke křečím až poruchám srdečního rytmu.

Vitamin E

U vitaminu E nejsou intoxikace příliš časté, může však ve velmi vysokých dávkách způsobovat například zažívací obtíže.

Vitamin K

Stejně jako u vitaminu E, předávkování tímto vitaminem je velmi vzácné a spíše se nevyskytuje. Nicméně i u tohoto vitaminu se držte vždy doporučeného dávkování a s jeho příjmem nijak neexperimentujte.