Rukola: Zelený zázrak pročistí vaše tělo

Pěstovat se dá i doma

Popularita rukoly v našich krajích stále roste. Domovem je sice v řecké, francouzské a italské kuchyni, ale už i u nás si začíná získávat své stoupence. Objevuje se i v české kuchyni a získává stále širší uplatnění. Listy podobné pampeliškovým se dají přidávat do salátů, k těstovinám, ale i k masovým jídlům. Dá se pěstovat dokonce i na vlhké vatě podobně jako řeřicha, zasadíte-li ovšem rostlinu do truhlíku, budete si moci jejích lístků užívat mnohem delší dobu.

Výborný zdroj vitamínu C

Rostlina zvaná rukola se řadí k čeledi brukvovitých. Tato čeleď obsahuje například brokolici nebo kapustu, dále kedlubny nebo už zmiňovanou řeřichu. Její listy se lehce podobají pampelišce. Tyto rostliny obsahují isothiokyanáty, které pomáhají vaše tělo chránit před rakovinou. Navíc je rukola vynikajícím zdrojem vitamínu C a beta karotenu. V porovnání s jinými druhy listové zeleniny obsahuje mnohem více těchto látek. Kromě toho najdete v rukole také draslík.

Léčivka čistí náš organismus

Jde o bylinu s léčivými účinky. Posiluje naši imunitu, pomáhá proti únavě. Užitečná je i při dietách a snaze zhubnout, protože je vhodná při zažívacích problémech (především odvar z kořene) a také detoxikuje játra. Čistí navíc krev a dobré jsou i její močopudné a projímavé účinky. Určitou nevýhodou je skutečnost, že rukola vzbuzuje chuť k jídlu. Takže pokud si ji dáte, počítejte s tím, že toho sníte o trochu více a připravte si proto samá zdravá jídla, ideálně zeleninová.

Zdravá lahůdka do kuchyně

Pokud vás rukola zaujala a chcete ji zařadit do svého jídelníčku, potom byste měli vědět, že její chuť je lehce pikantní. Spíše ostřejší, takže je vítaným zpestřením jídel. Mladé listy vám možná chutí mírně připomenout štiplavost ředkviček, která výborně vynikne v salátech. Naproti tomu starší listy mohou být trochu nahořklé, tuto chuť ale bez problému odstraníme kratším povařením.

Orestovaná s česnekem se dá použít i jako příloha k masu. Může se vařit stejně jako špenát. Budete-li podávat rukolu dětem, měla by být pouze v tepelně upravené podobě. Lze z ní také připravit i chutnou a zdravou polévku. Nadrobno je možné rukolu nasekat i na chleba, nebo použít do různých pomazánek z čerstvých sýrů. Nebojte se ale a zkuste ji přidat i do ovocných salátů. Kombinace se sladkým ovocem vytváří zajímavou a nečekanou chuť, která vás mile překvapí.