Růžičková kapusta je královnou zeleniny. Díky svým zdravotním přínosům obstojně konkuruje kadeřavé kapustě, která sklízí úspěch především v zahraničí.
Růžičková kapusta někomu nechutná, jiní ji milují. Šanci si zaslouží od všech. Proč ji zařadit do jídelníčku?
Nabitá vitaminy a minerálními látkami
Ukrývá v sobě velké množství vitaminů a minerálních látek. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, E, K, ale také významný antioxidant beta-karoten.
Z minerálních látek je bohatá na draslík, mangan a síru.
Pravidelnou konzumací růžičkové kapusty podpoříte správnou funkci imunitního systému, tvorbu kolagenu a zvýšíte odolnost organismu vůči stresu. Zabráníte také lámavosti vlasů a nehtů.
Bohatá na vlákninu
Česká populace konzumuje vlákninu v menším množství, než je žádoucí. Vláknina je přitom přirozenou prevencí vzniku rakoviny tlustého střeva a zácpy.
Podporuje redukci kilogramů, reguluje hladinu cukru v krvi, a dokonce i cholesterol.
Vhodná k tepelné úpravě
Chcete v růžičkové kapustě zachovat co nejvíce zdraví prospěšných živin? Pak to s její tepelnou úpravou nijak zvlášť nepřehánějte.
Hořkosti ji zbavíte spařením pod horkou vodou. Dále je vhodné ji krátce povařit ve vodě či na páře, případně zapéct v troubě s kořením nebo jinou zeleninou.
Recept: Růžičková kapusta jako rychlá příloha např. k masu
Ingredience:
- Balení čerstvé růžičkové kapusty
- 3 lžíce avokádového oleje
- ½ lžičky hrubozrnné mořské soli
- 3 stroužky česneku
- Čerstvé bylinky (koriandr, petržel)
Postup:
- Kapustu očistěte, přendejte do zapékací mísy, zakápněte ji olejem, osolte, promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a lisovaným česnekem.
- Mísu poté vložte do předehřáté trouby na 200 °C na cca 15 minut.