Růžičková kapusta ve zdravém jídelníčku

Růžičková kapusta je královnou zeleniny. Díky svým zdravotním přínosům obstojně konkuruje kadeřavé kapustě, která sklízí úspěch především v zahraničí.

Růžičková kapusta někomu nechutná, jiní ji milují. Šanci si zaslouží od všech. Proč ji zařadit do jídelníčku?

Nabitá vitaminy a minerálními látkami

Ukrývá v sobě velké množství vitaminů a minerálních látek. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, E, K, ale také významný antioxidant beta-karoten.

Z minerálních látek je bohatá na draslík, mangan a síru.

Pravidelnou konzumací růžičkové kapusty podpoříte správnou funkci imunitního systému, tvorbu kolagenu a zvýšíte odolnost organismu vůči stresu. Zabráníte také lámavosti vlasů a nehtů.

Bohatá na vlákninu

Česká populace konzumuje vlákninu v menším množství, než je žádoucí. Vláknina je přitom přirozenou prevencí vzniku rakoviny tlustého střeva a zácpy.

Podporuje redukci kilogramů, reguluje hladinu cukru v krvi, a dokonce i cholesterol.

Vhodná k tepelné úpravě

Chcete v růžičkové kapustě zachovat co nejvíce zdraví prospěšných živin? Pak to s její tepelnou úpravou nijak zvlášť nepřehánějte.

Hořkosti ji zbavíte spařením pod horkou vodou. Dále je vhodné ji krátce povařit ve vodě či na páře, případně zapéct v troubě s kořením nebo jinou zeleninou.

Recept: Růžičková kapusta jako rychlá příloha např. k masu

Ingredience:

  • Balení čerstvé růžičkové kapusty
  • 3 lžíce avokádového oleje
  • ½ lžičky hrubozrnné mořské soli
  • 3 stroužky česneku
  • Čerstvé bylinky (koriandr, petržel)

Postup:

  1. Kapustu očistěte, přendejte do zapékací mísy, zakápněte ji olejem, osolte, promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a lisovaným česnekem.
  2. Mísu poté vložte do předehřáté trouby na 200 °C na cca 15 minut.