Rychlejší metabolismus a snazší hubnutí díky spánku

Spánek ovlivňuje tělesné složení i hormonální rovnováhu.

Doporučená délka spánku

Existuje optimální délka spánku? Podle vědců ano. Na základě dosud provedených výzkumů je 7 hodin hlubokého nepřerušovaného spánku blahodárných pro celkové zdraví.

Kratší doba spánku může naopak přinést rizika v podobě vzniku civilizačních chorob, zejména nadváhy, obezity, cukrovky, deprese a kardiovaskulárních nemocí.

Spánek a vyšší míra stresu

Stres je nepřítelem nás všech. K jeho zvyšování dopomáhá méně spánku a více probdělých nocí.

Jste unaveni, vyčerpáni a trpíte spánkovým deficitem? Potom zpozorněte! Nedostatečný spánek je pro tělo stresovým faktorem, na nějž organismus reaguje po svém – zvýšeným uvolňováním stresového hormonu kortizolu.

Jeho dlouhodobá vyšší hladina může mít přímý vliv na úbytek svalové hmoty a zvýšené riziko ukládání tuku, zejména v oblasti pasu.

Nabírání hmotnosti v důsledku nespavosti

Při krátkém spánku je přibírání na váze snazší. Jak je to možné?

Tělo vylučuje nižší hladinu leptinu, hormonu, který podporuje sytost a uvolňuje vyšší hladinu ghrelinu, hormonu, který podporuje vnímání hladu.

Výsledkem je zvýšená potřeba konzumace vysokokalorických potravin, časté chutě na sladká a tučná jídla.

Spánek prioritou

Rozhodli jste se držet dietu a shodit do léta nadbytečné kilogramy? Pak kromě dodržování redukčního jídelníčku dbejte na pravidelný dlouhý, nikým a ničím nerušený spánek.

Stanovte si minimálně 7 hodin spánku jako svou každodenní prioritu a lepší forma a pevnější zdraví vám budou zaručenou odměnou.