Sacharidy užitečné vs. prázdné, vyznejte se v nich!

Sacharidy se spolu s bílkovinami a tuky označují jako makroživiny a patří mezi základní živiny. Organismu dodávají především energii, proto by měly být ve stravě obsaženy ze 40-60 % z celkového denního příjmu energie.

Člověk vykazující zdravou tělesnou hmotnost a průměrnou fyzickou aktivitu spaluje v průměru 2000 kcal denně. Takový jedinec by měl konzumovat zhruba 260 g sacharidů každý den.

Jedná se však o orientační údaj. Doporučení se v praxi odvíjí od mnoha faktorů (věku, pohlaví, tělesné hmotnosti, fyzické výkonnosti dotyčného aj.).

Pokud je primárním cílem člověka dlouhodobě si udržet svou váhu, měl by se řídit jednoduchým pravidlem „příjem energie = výdej energie“.

Sacharidy a jejich dělení

Definice sacharidů se liší v závislosti na jejich chemickém složení. Rozdílně na ně lze nahlížet také z pohledu výživy.

Dle chemického složení se sacharidy dělí na stravitelné a nestravitelné, kdežto z pohledu výživy na ty, které jsou v organismu metabolizovány, a na ty, které nikoli.

Pokud neprochází procesem trávení ani vstřebávání v tenkém střevě, představují vlákninu.

Sacharidy se dále dělí dle počtu cukerných jednotek na jednoduché a složené. Jednoduché sacharidy nesou označení „cukry“.

Některé druhy cukrů se v potravinách (ovoci, zelenině, mléčných výrobcích) vyskytují zcela přirozeně, jiné jsou do jídelníčku přidávány pro dosažení sladší chuti pokrmů (med, sirupy, melasa, atp.).

Kontrola nad příjmem cukrů

Ať už se jedná o příjem přirozeně se vyskytujících cukrů v potravinách nebo umělých sladidel, často bývají kamenem úrazu mnoha jídelníčků. Kvůli jejich nadbytku totiž velmi často dochází k nerovnováze mezi příjmem a výdejem energie.

Nadbytečný příjem cukrů vede k nadváze, obezitě, zvyšující se hladině tuků v krvi, krevního tlaku, snižující se hladině HDL cholesterolu a dalším obtížím.

Denní příjem cukrů

Referenční hodnota příjmu pro celkové cukry je stanovena na 90 g (při denním příjmu 2000 kcal).

Z tohoto množství je odborníky ze Světové zdravotnické organizace doporučováno přijímat maximálně 25 g formou jednoduchých, přidaných cukrů, které představují „prázdné kalorie“ a lidskému zdraví nijak neprospívají.

Zbylých 65 g cukru by mělo být přijato ve formě přirozeně se vyskytujících cukrů v ovoci a zelenině, potravinách, které kromě sacharidů obsahují vlákninu i řadu vitamínů, a které lidské zdraví naopak posilují.

Z výše uvedených informací vyplývá, že pokud chcete zvýšit příjem ovoce či zeleniny, měli byste své pokrmy přestat uměle doslazovat. Jedině tak dodržíte limit pro doporučený celkový denní příjem cukrů.