Jak si udržet siluetu při sedavém zaměstnání?

Zdravotní potíže spojené s nadváhou

Proti neduhům, které způsobuje sedavé zaměstnání nejenom, že můžete, ale dokonce i musíte bojovat. Jinak vás budou trápit bolesti hlavy a zad a budete trpět nedostatkem pohybu a tím pádem i utěšeně tloustnout.

Pak vás začnou trápit zdravotní potíže spojené s nadváhou, tedy vysoký krevní tlak, cukrovka, rizika infarktu a mozkové cévní příhody. A to přece nechcete. Jaký životní styl tedy dodržovat, abyste předešli zdravotním následkům spojeným s příliš dlouhým sezením?

Sedíte už od dětství

Poprvé se setkáváte se sezením vlastně už v mateřské školce, jenže tady děti ještě mají dostatek pohybu. Horší je to už na základní škole, kde dvě hodiny tělocviku nemohou nahradit plnohodnotný pohyb. Proto už některé děti začínají mít problémy s páteří.

A školou samozřejmě nic nekončí, naopak začíná. Pohybu máte stále méně a v dospělosti se při sedavém zaměstnání hlásí problémy se zády jako celkem, a také často přímo s krční páteří. Trpí také oči. S nedostatkem pohybu také stoupá riziko kardiovaskulárních chorob. Musíte těmto problémům předcházet.

Míčky a míče pro uvolnění a protažení

Prvním a velmi důležitým opatřením je, pokud máte možnost, vybrat si kvalitní dobře tvarovanou židli, správnou výšku stolu, a pokud pracujete s počítačem, tak i správnou výšku pro umístění monitoru. Tím předcházíte bolestem páteře včetně krční.

Rozhodně se při sezení nehrbte, snažte se sedět rovně. Můžete si pomáhat třeba míčky v bederní oblasti, které si schováte do šuplíku a párkrát za den si vytáhnete a vložíte za záda.

Pokud máte v kanceláři místo na nafouknutý gymnastický míč, zkuste na něm občas chvíli posedět, protáhnete si tím nohy a ruce a uvolníte ztuhlá záda. Ovšem rozhodně byste na něm neměli sedět pořád.

Chození po schodech pomáhá srdci

Alespoň jednou za hodinu vstaňte a běžte se krátce projít, udělejte alespoň pár kroků po chodbě. Můžete si vytvořit krátkou sestavu cviků pro protažení rukou, nohou a zad, která se dá cvičit třeba i vsedě. Například zpevňovat břicho vtahováním, posilovat nohy s míčkem vloženým mezi koleny.

Stačí pár cviků, které budete provádět každý den chvilku a uvidíte, že se pozitivně projeví na vašem zdravotním stavu. Pokud pracujete ve vyšších patrech budovy, zkuste chodit po schodech a zapomeňte na výtah. Je to minimum, co můžete pro svoje srdce udělat.

Nezapomínejte na sport a zdravou stravu

Ve svém volném čase nezapomínejte na sport. Dobré jsou procházky či běh pro uvolnění, protažení těla a dobití energie. Pro páteř trpící sezením je vynikajícím sportem plavání, které můžete provozovat celoročně buď na venkovních koupalištích, nebo v zimě v bazénu.

Vhodná je jóga, kdy trénujete pozice těla, uvědomujete si sami sebe a své já lépe se pak koncentrujete na práci i na odpočinek, umíte se odreagovat a zahnat stres, který má nezanedbatelný vliv na ztuhlost páteře. Učí vás také správnému dýchání, což pomáhá v soustředění.

Také běžné domácí práce přinášejí příjemný trénink, během kterého si rozhýbete tělo, protáhnete se a navíc se odreagujete od psychické zátěže. Nepodceňujte ani stravu. Jezte pravidelně, dodržujte pitný režim, zapomeňte na tučná jídla a sladkosti s jednoduchými cukry. Zařazujte do jídelníčku zeleninu a ovoce, a když chcete mlsat, dělejte to zdravě, například formou zeleninových chipsů.