Sirup z agáve a hubnutí

Indiáni znali agáve tisíc let nazpět a šlo jim především o šťávu vytékající z jejích listů, která nacházela mnohé využití.

Jak se sirup z agáve získává a jaké je jeho využití?

Sirup z agáve je sladká šťáva z kaktusu, která se začala používat jako další přírodní sladidlo. Získává se z několika variant této rostliny. Ačkoliv Indiáni v Americe znali mnoho využití agáve, která tam rostla a vlastně pořád hojně divoce roste, povědomí o sirupu se více rozšířilo až v 90. letech 20 století.

Pro účely slazení musí být rostlina 7-10 let stará. Teprve tehdy dosahuje obsah cukrů v agáve svého vrcholu. Šťáva z listů je posléze čištěna a filtrována, až dostaneme ten správný agávový sirup.

Je sirup z agáve lepší než klasický cukr?

Agávový sirup je řazen do nízko-glykemických potravin. Což je jeden plusový bod pro agáve, když bychom se řídili tabulkami vhodných potravin pro hubnutí. Ale není to tak jednoduché.

Proč je jeho glykemický index nízký? Je to z důvodu, že složením je sirup z agáve primárně z fruktózy, tedy ovocného cukru, který glukózový cyklus obchází. Fruktóza sice nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rychle jako cukr nebo med, ale má daleko větší sladivost!

Při pečení proto výrazně snižte dávku sirupu. V podstatě výhodou je, že agávového sirupu stačí použít daleko méně (asi polovinu) než klasického bílého cukru!

Nadměrná konzumace fruktózy škodí, pokud ale mluvíme o malém množství, tak nikoliv! Velké množství fruktózy může vést ke vzniku inzulinové rezistence a u citlivých jedinců k riziku vzniku cukrovky. Pamlsky z fruktózy se doporučují i diabetikům, je třeba si však dopřávat jen omezené porce. V podstatě neexistuje žádná skutečně diabetická potravina, tedy potravina, kterou by diabetik mohl jíst bez opatrnosti jen dle svých chutí (snad jen v případě zeleniny).

Z hlavních živin neobsahuje agávový sirup žádné bílkoviny nebo tuky, obsahuje pouze jednoduché sacharidy. Energetická hodnota sirupu je enormní, 100 g představuje 1672 kJ a 100 g sacharidů. Hubnutí a sirup se bohužel nerovná. Osladit si s ním ale jednou za čas můžeme. Tmavý sirup má lehce karamelovou příchuť a určitě nám jeho netradiční chuť příjemně zpestří kdejaký domácí dezert.

Množství je často kámen úrazu, aneb sirup a hubnutí

Jak se říká, nezdravou potravinu nedělá pouze její složení, ale i množství. Dát si během dne jeden kousek koláče s drobenkou je v pořádku, spořádat půlku plechu by již mohl být problém. Zvláště pak, snažíte-li se o redukci váhy. Podobně je to s nejrůznějšími sladidly!

Med má kromě výjimečných senzorických vlastností také mnoho minerálních látek, kterými vyniká před rafinovaným bílým cukrem. Jeho energetická hodnota, na které při dietě záleží, je poměrně velká a jíst ho musíme střídmě. Pro sirup z agáve platí stejné pravidlo!