STOP boji s váhou díky těmto pravidlům

Patříte mezi ty, kteří celý život bojují s nadbytečnými kily? Motáte se v začarovaném kruhu plném hubnutí a následného přibírání?

Máme pro vás několik pravidel, při jejichž dodržování dosáhnete své vysněné váhy natrvalo.

Nechtít všechno hned

Jedno ze základních pravidel hubnutí je nemít na sebe ze začátku příliš vysoké nároky a nemyslet si, že zhubnete ze dne na den.

Přehnaná očekávání vás po nějaké době začnou frustrovat, když neuvidíte tak rychlé výsledky, jaké jste si předsevzali.

První pravidlo tedy zní, dejte si na vše dostatek času.

Stanovit si reálný cíl

Podobně jako je tomu u časového rozvržení své snahy, je důležité stanovit si reálný cíl. Ideální je, pokud svůj konečný cíl rozkouskujete na několik menších, dílčích cílů, které budete postupně plnit.

Každý týden si dávejte reálné mety a zapomeňte na nedosažitelné cíle.

Nehladovět

Pokud si začnete ze dne na den všechno zakazovat a budete jíst nedostatečně, pravděpodobně svého cíle nedosáhnete dlouhodobě, anebo to dříve či později vzdáte.

Hubnout se dá i bez neustálého zakazování si všeho, na co máte chuť.

Pokud ve svém stravování nastolíte ten správný balanc, tak rozhodně nebudete trpět při redukci hlady.

Jíst dostatek zeleniny

Snažte se o to, aby polovinu talíře zaujímala zelenina. Zní to možná jednoduše, ale divili byste se, kolik lidí toto pravidlo není schopno dodržovat.

Díky zvýšenému příjmu zeleniny zvýšíte i příjem vlákniny a dalších důležitých látek, a navíc vás porce vždy zasytí mnohem více.

Zapomenout na diety

Zkuste tentokrát nepodlehnout žádné zázračné diety, ale pokuste se zhubnout zdravě, vyváženým, pestrým jídelníčkem s dostatkem všech živin, poníženým o kalorie.

Všechny diety jsou založené na principu kalorického deficitu, tedy když víc energie vydáte, než přijmete, budete hubnout. Je to obyčejná fyzika. Jestli se u toho budete trápit proteinovou dietou nebo budete jíst všechno, ale s mírou, je na vás.

Pamatujte na to, že extrémní diety nikdy nefungují dlouhodobě a zdraví poškozují.

Hýbat se každý den

Strava sice tvoří většinu vašeho úspěchu, ale věřte, že bez pohybu nikdy zdravě nezhubnete. Je jedno, jestli budete chodit pěšky, do posilovny nebo jezdit na kole. Dělejte, co vás baví!

Snažte se pohyb vykonávat pravidelně a ideálně každý den si na něj nějakou tu chvilku vyhraďte.

Najít tu správnou motivaci

Hubněte kvůli sobě, nikoli kvůli druhým. Odpovězte si na otázku, zda chcete zhubnout z estetických či zdravotních důvodů.