Super zdravé snídaně, které vás v zimních měsících pořádně zahřejí

Počasí se bohužel stále drží na velmi nízkých hodnotách, to ale neznamená, že si ho nemůžete zpříjemnit například zdravým jídelníčkem.

Zvláště v zimě byste neměli zapomínat na nutričně vyváženou, pestrou a výživnou snídani, která vám pomůže zajistit dostatek energie po celý den a zabrání chuťovým i náladovým výkyvům.

V zimě je také vhodné zařadit jiné druhy snídaní, než je tomu třeba v letních měsících, a zaměřit se spíše na tepelně upravené pokrmy. Tělo nejen zasytí, ale také ho příjemně zahřejí a pomohou vám tak nastartovat metabolismus na celý den.

Jaké varianty snídaní si můžete dopřát, se dozvíte například v našem článku, kde jsme pro vás sepsali pár inspirací.

Kaše, kaše a zase ta kaše

V poslední době se velké oblibě těší kaše na všechny možné způsoby a také ze všemožných surovin.

Pokud jste vy tomuto trendu ještě nepodlehli, jistě stojí za to ho alespoň vyzkoušet. Kaše je nesmírně jednoduché, a navíc rychlé jídlo, které se nechá udělat přesně podle vašich představ a chutí.

V zimě vás zahřeje a také na dlouhou dobu zasytí.

Při vaření kaše se vaší fantazii meze nekladou. Použít můžete jakoukoliv obilovinu.

Mezi nejznámější patří asi ovesná varianta, skvěle poslouží ale i kaše z jáhlových či pohankových vloček. Amarantovou, rýžovou či kukuřičnou alternativu ocení zejména alergici na lepek.

  1. Vločky či danou obilovinu stačí povařit v mléce nebo vodě a dosladit trochou medu či jiným sladidlem.
  2. Kaši je dobré dozdobit ovocem a například lžící jogurtu či tvarohu, zejména pro dodání nějaké té bílkoviny do vašeho pokrmu.

Anglické snídaně se také nebojte

Pokud si myslíte, že takzvaná anglická snídaně je při hubnutí vždy nevhodná, mýlíte se.

  1. Stačí se jen zaměřit na kvalitní suroviny a typické párky či slaninu nahradit libovým kusem masa či vysoce-procentní šunkou.
  2. Vejce stačí dvě, a pokud chcete opravdu nízkoenergetickou variantu, přidejte na jeden žloutek dva bílky a máte vyhráno.
  3. K tomu trocha fazolí, pečená rajčátka, kousek celozrnného chleba.

Zdravá snídaně, které vaši snahu zhubnout neohrozí, je rázem na světě!

Zapečená bagetka či tousty

I obyčejné pečivo si můžete připravit ve variantě, která vás v zimě příjemně zahřeje. Tedy trochu jinak.

  1. Nikoli obyčejné, ale v tomto případě volte celozrnné nebo alespoň žitné pečivo, které vás zasytí na delší dobu, a navíc skrývá i vyšší nutriční hodnotu.
  2. Na takovou bagetku nebo tousty namažte tvarohové žervé, obložte ho kvalitní šunkou a nízkotučným sýrem a vše nakonec dejte zapéct do trouby.

Milovníci sladkého ocení zdravé palačinky

Ano, i klasické palačinky se dají udělat o něco zdravěji.

  1. Místo klasické bílé mouky zvolte mouku celozrnnou či špaldovou, cukr nahraďte stévií nebo medem a osmahněte je na trošce řepkového či kokosového oleje.
  2. Nakonec je nedoplňujte nutellou či obyčejným džemem, ale sáhněte raději po bílém jogurtu nebo tvarohu a čerstvém ovoci.
  3. Palačinky můžete posypat i trochou skořice či holandského kakaa a chutná i zdravá snídaně je na stole!

Mugcake

Už jste slyšeli o tomto rychlém dortíku z mikrovlnky? Je moc dobrý, zdravý, a navíc je hotový za pouhých pár minut.

  1. Stačí si jen vymazat hrníček či menší misku trochou oleje, v jiné nádobě si rozmíchat tři až čtyři lžíce ovesných vloček s kapkou mléka, vejcem a oříšky či semínky dle chuti.
  2. Hotovu směs spolu se špetkou kypřícího prášku potom jen nalijte do předem vymazané nádoby a dejte do mikrovlnky zapéct na cca 4-5 minut.
  3. Ochutit ho můžete i skořicí, kokosem, nebo třeba kakaem. Po vyjmutí z mikrovlnky nechejte mugcake chvíli vychladnout, vyklopte ho na talíř a dozdobte jej jogurtem a ovocem dle chuti.

Nezapomínejte, teplé snídaně v zimě jednoznačně vedou!