Taurin v otázce lidského zdraví

S taurinem se běžný smrtelník může často setkat například v energetických nápojích různého druhu. Narazit na něj lze i v nápojích pro sportovce.

Ve skutečnosti se jedná o derivát aminokyseliny, který má ve vašem těle hned několik funkcí. Kromě toho, že ovlivňuje hladinu krevního tlaku, podílí se i na metabolismu a trávení tuků.

Jednou ze základních funkcí taurinu je přeměna cholesterolu na žlučové kyseliny, které při trávení tuků hrají podstatnou roli.

Taurin u osob s vysokým fyzickým vytížením

U sportovců je příjem taurinu žádoucí. Dokáže totiž regulovat hladinu tekutin ve svalech a působí anabolicky. Dle některých zdrojů má taurin vliv i na redukci kyseliny mléčné ve svalu. Ta vzniká při nadměrné fyzické zátěži.

Je důležité vědět, že taurin je aminokyselinou, kterou vaše tělo nezbytně potřebuje. Tělo ji nedokáže samo syntetizovat, proto ji musíme přijímat s potravou.

Problém může nastat například u vegetariánů a veganů, protože se tato aminokyselina vyskytuje převážně v potravinách živočišného původu (maso, vejce a mořské plody).

Taurin si však tělo dokáže syntetizovat i z aminokyselin cysteinu a methioninu. Vegetariány by tak měli dbát na to, aby jejich strava byla dostatečně pestrá a obsahovala všechny potřebné aminokyseliny.

Kdy je o nedostatku taurinu dobré uvažovat?

Taurin je doporučován při migrénách, problémech s krevním tlakem, nespavosti, neklidu i například u autistů.

Nízký obsah taurinu byl dle některých zdrojů nalezen u osob se sníženou funkcí štítné žlázy, s depresí, úzkostí či hypertenzí.

Existují i zdroje, které se zmiňují o tom, že nízká hladina taurinu v krvi může souviset s neplodností či obezitou. Je dobré vědět, že dostatek taurinu je důležitý i pro těhotné a kojící ženy.

Taurin je v neposlední řadě také velmi důležitý pro správnou činnost mozku. Patří mezi přenašeče nervového vzruchu.

Pár slov na závěr

Taurin je pro lidské tělo nezbytný, jeho zdrojem by neměly být energetické či jiné nápoje, ale naopak pestrá a vyvážená strava bohatá na všechny živiny.

Zvýšenou potřebu taurinu mohou mít ženy které plánují rodičovství, obézní lidé, kuřáci, sportovci či lidé, kteří trpí některými zažívacími problémy.