Tavený sýr v dietě, ano či ne?

Všemi oblíbený

Taveňák nesmí v lednici české rodiny nikdy chybět. Průměrný Čech sní více jak 2 kg tohoto sýru za rok, což je pro bližší představu zhruba dvojnásobek evropského průměru. Čím si srdce Čechů získal?

Je krémový, lehce roztíratelný a na trhu je k dostání v mnoha příchutích. Není tedy divu, že mnohým chutná více než obyčejné máslo.

Rodiče také více naslouchají televizním reklamám, které upozorňují na vysoký obsah vápníku v těchto sýrech obsažený. V domnění, že do zdravého jídelníčku patří, ho dávají ke svačině i těm nejmenším.

Zlo…

Pravdou však je, že tavený sýr obsahuje tavící soli, fosforečnany, při jejichž nadměrné konzumaci může dojít k vyplavování vápníku z kostí a zubů.

Jinak řečeno, nadměrný příjem fosforu ohrožuje lidské zdraví, a to zejména žen a dětí.

V taveném sýru je bohužel ukryt i vysoký obsah sodíku. Jeho nadměrnému příjmu by se měly vyhýbat děti i osoby s vysokým krevním tlakem a srdečními chorobami.

Kromě tavících solí a sodíku obsahují tavené sýry i nadměrné množství živočišných tuků. Ve zdravém i redukčním jídelníčku by však měly převládat tuky rostlinného složení nad tuky živočišnými v poměru 2:1.

…ne však zakázané

I když toho o tavených sýrech nebylo řečeno mnoho pozitivního, platí pro jejich konzumaci stejné pravidlo jako pro jakoukoli jinou potravinu. Pokud vám chutnají, s jejich konzumací to nijak nepřehánějte, ale jednou za čas si je s klidem dopřejte.

V jídelníčku dětí, osob s nadváhou, těhotných žen i kojících matek by se ale vyskytovat neměly. Zdravější alternativou je nejen pro ně čerstvý nezrající sýr, olomoucký tvarůžek, nebo třeba tvaroh.