Od teď už žádné výmluvy! Jde se cvičit

1. „Nemám na cvičení vůbec čas“.

Ano, většina pracujících lidí je hodně vytížená, ale najít i v nabitém pracovním harmonogramu alespoň skulinku, abyste se trochu protáhli se při troše dobré vůle dá.

Sami dobře víte, že i v práci je všechno otázkou správné organizace času. Někdy se můžete cítit přehlceni pracovními povinnostmi a hroutit se z nich. Jenže když se oprostíte od emocí a sednete si ke všemu s chladnou hlavou, zjistíte, že to není tak strašné, jak se na první pohled zdá.

Jde o to se o úkoly podělit, rozdělit si je. Efektivní je rozdělení úkolů do krátkodobých cílů. Když dnes splníte jeden úkol, zítra další a pozítří ještě jeden, najednou potom zjistíte, že je konec týdne a vy máte všechno hotovo. Tomu se říká správná organizace času.

Při plánování cvičení to funguje úplně stejně. Není třeba se hroutit z toho, že vám na něj nezbývá čas. Zkuste si třeba naplánovat, že si každý den uděláte dvacetiminutovou rozcvičku, než půjdete do práce. Uvidíte, že se pak stane přirozenou součástí vašeho ranního rituálu.

Ke krátkému procvičení se dá využít i část polední pauzy v práci. Máte jeden v týdnu odpoledne a večer, kdy děti hlídají prarodiče? Využijte ho a zaskočte si na hodinku do posilovny. Popřemýšlejte, kdy by se ve vašem časovém harmonogramu nejsnáze našel čas ke cvičení.

2. „Nebaví mne to“.

Skutečně ne každého baví posilování s činkami. Někdo nemá rád pach zpocených těl v posilovně nebo dámské švitoření spojené s hodinami aerobiku. Jenže posilování a aerobik samozřejmě není jediným sportem, který můžete provozovat.

Můžete chodit, turistika je nepřirozenějším pohybem. Můžete běhat v parku nebo po lese. Chodit plavat do nedalekého bazénu. Zajezdit si na inline bruslích. Vyberte si pohybovou aktivitu, která vás nejvíce láká, a jste přesvědčeni, že by vás bavila, i když jste ji třeba ještě nikdy nedělali.

3. „Narostou mi svaly a nebudu se cítit žensky“.

Přesně tohle je častou výmluvou žen, když mají navštívit posilovnu. Jenže je hluboký omyl myslet si, že ženy hlavně cvičí s činkami. Nikdo nepředpokládá, že se chcete stát profesionální kulturistkou. Existuje řada efektivních posilovacích cvičení, při kterých účinně spalujete tuk a formujete problémové partie, aniž by vám extrémně rostla svalová hmota. Trenér ve fitness vám určitě poradí, jak na to.

4. „Nemám s kým jít“ je další výmluvou.

Skutečně je příjemné, když cvičíte s někým, můžete se vzájemně motivovat. Často se ale stane, že se ve vašem okolí nevyskytuje nikdo, kdo by sdílel vaši chuť cvičit a doprovodil vás. Vyrazte klidně i sami.

Motivujte se třeba příběhy jiných lidí, kterých na internetu najdete dost. Není také vyloučené, že v posilovně narazíte časem na spřízněnou duši a budete se tam scházet ve stejný čas, na zumbě nebo aerobiku se zase zapojíte do kolektivu.

5. „Koukají tam na mě“.

Spousta lidí, nejenom žen, má nepříjemný pocit, když odhalí své nevypracované tělo ostatním. Proto existují i dámská fitness, kde odpadá problém nežádoucích mužských očí. Stejně tak existují třeba i cvičení pro lidi s nadváhou, kde se také nemusíte bát nevhodných pohledů a poznámek, protože jste všichni na stejné lodi. Základem je nebát se začít a potom také vytrvat.