Tekutá koření – nepřátelé hubnutí

Dosáhnout chuťově vyváženého jídla bez použití umělých dochucovadel je mnohdy náročným úkolem i pro zkušené kuchaře.

Jenže pokud zrovna hubnete, nebo si zakládáte na zdravém životním stylu (a tedy i zdravém jídelníčku), tyto formy koření nemají ve vaší kuchyni co dělat.

Chuť na úkor výživových hodnot

Řada národních kuchyní staví chutě svých pokrmů na tekutých kořeních. Málokteré čínské jídlo neobsahuje sójovou omáčku, a jako základní přísada většiny thajských a vietnamských pokrmů je omáčka rybí.

Velmi oblíbeným dochucovadlem je také worchesterová omáčka, zejména pak mezi Brity. My Češi jsme si zase oblíbili Maggi.

Tekutá koření jistě znáte, jestlipak však víte, jak jsou na tom s nutričními hodnotami? Pravda je taková, že jakoukoli výživovou hodnotu byste v těchto dochucovadlech stěží hledali.

Jejich jediným úkolem je jídlo dochutit, respektive zvýraznit jeho přirozenou chuť. A právě proto s nimi zacházejte opatrně a raději se řiďte příslovím „Méně je více“.

Škůdce skrytý uvnitř

Tekutá dochucovadla vznikají na základě fermentace, technologického postupu, při němž dochází ke vzniku kyseliny glutamové nebo její soli.

Taková sójová omáčka je například výsledkem fermentace sójových bobů a následného použití mikrooragnismů aspergillus soyae či aspergillus oryzeae. V závěru její výroby je obohacena mléčnými bakteriemi a kvasinkami.

Kvašením vzniká i rybí nebo worchesterová omáčka, do nichž se v určitém poměru přidávají kromě soli také ančovičky a ocet.

Obecně vzato by tekutá koření sama o sobě nemusela zdraví škodit, nebýt velkého množství soli v nich obsažené. Při zlozvyku solit jídlo i po použití těchto omáček, výsledný obsah soli v pokrmu zdraví dlouhodobě neprospívá.

Sůl ale není jediným problémem, který umělá dochucovadla představují. Jejich používání je často upřednostňováno před dochucováním jídel základními potravinami (zelenina, maso), což ubírá na výsledné výživové hodnotě daného pokrmu.

Kvalita na prvním místě

Nutno uznat, že právě tekutá koření dodávají národním kuchyním specifickou chuť. Pokud na ně nedáte dopustit, vždy vybírejte kusy vysoké kvality, v nichž je hlavní přísada skutečně obsažená, nikoli z větší části nahrazená chemickým aroma.

Při použití omáček jídla nepřisolujte a s jejich množstvím to nijak nepřehánějte.