Těstoviny, po kterých se netloustne

 

Pokud těstoviny místo proteinů doplníte smetanovou omáčkou a zasypete tučným sýrem, rázem je na světě velmi energeticky bohaté jídlo, které vám v hubnutí rozhodně nepomůže.

Jak tedy obelstít vaše mlsné jazýčky a dopřát si těstoviny absolutně bez výčitek?

Zařaďte zeleninu a bílkoviny

V první řadě zapomeňte na smetanu, slaninu, horu parmezánu (trochu si dopřát rozhodně můžete) a tučné maso. Těstoviny se snažte vždy doplnit kvalitní porcí bílkovin, jako je krůtí, kuřecí, rybí nebo králičí maso a pokud použijete sýr, zvolte pokud možno co nejméně tučnou variantu.

Existují i sýry s 20 % tuku v sušině, proto pokud potřebujete zhubnout, zkuste se po nich v obchodě podívat.

Jaké zvolit těstoviny?

Těstoviny však v jídle stále zůstávají náloží sacharidů, a pokud je konzumujete příliš často, nebo si nedokážete odepřít standardně velkou porci, pravděpodobně si hubnutí zase na nějaký čas odložíte.

Existují však alternativy, které uspokojí vaše chuťové buňky a zároveň nepřidají vašemu jídlu tolik na vydatnosti. Nevěříte?

Cuketové nudle

Ano, i obyčejná cuketa se dá využít místo těstovin a rozhodně k tomu nepotřebujete žádné speciální náčiní, jak se mnozí domnívají. Postačí vám jen obyčejná škrabka na brambory, díky které z cukety postupně odkrajujte tenké plátky nudlí.

Až budete mít hotovo, cuketu jen osmahněte na pánvi a doplňte surovinami, jako byste dělali klasické těstoviny. Stejně pak může posloužit například i mrkev. Nejvíce se však osvědčila rajčatová omáčka v kombinaci s žampiony a mozzarellou light.

Jiné zeleninové nudle

Jestliže jste i přesto líní cuketové nudle vyrábět, jednoduše si zeleninové nudle dojděte koupit. Dnes už najdete dietní těstoviny v jakékoliv zdravé výživě. Jediné na co se připravte, je celkem vysoká cena.

Tyto těstoviny mají prakticky nulovou energetickou hodnotu, jsou bez tuku, a proto z nich nedostanete ani příliš živin. Může se stát, že brzy po jejich konzumaci dostanete hlad, proto je nezapomeňte doplnit porcí bílkovin ve formě masa, tofu či nějakého sýra.

Proteiny všude kam se podíváš

Další alternativou klasických těstovin jsou proteinové nudle, se kterými se dnes také můžete v obchodech setkat. Složené jsou z čistých vaječných bílků, proto je jejich hlavním přínosem vysoká biologická hodnota přijatých bílkovin.

Po těchto nudlích hlad jen tak mít nebudete, doplňte je pořádnou porcí vlákniny, třeba v podobě zeleniny.

Těstoviny, kterých sníte méně

Pokud nechcete utrácet velké sumy za speciální produkty, zkuste si alespoň místo klasických těstovin příště zakoupit celozrnné. Díky vysokému obsahu vlákniny vás zasytí mnohem více než klasické těstoviny z bílé mouky, a navíc z nich načerpáte i další, velmi cenné živiny, jako jsou některé vitaminy a minerální látky.

A závěrem? Těstovin se rozhodně nemusíte vzdávat ani při dietě, jen je dobré vědět, kolik a čeho si můžete dovolit. Určitě neuškodí, když si je jednou za čas dáte, ale naučte se zvolit správné kombinace a nepřehánět to s jejich množstvím. I zde platí pravidlo, že všeho moc škodí.