Trápení v menopauze aneb Jak nepřibrat na váze?

Každá žena si prožije menopauzu. Většinou tento čas nastává ve středním věku. Menopauza je způsobena poklesem hladiny ženského hormonu estrogenu. Současně se také ženám s rostoucím věkem zpomaluje metabolismus. Změny hormonálního charakteru, které se v ženském těle odehrávají, se promítají i do tělesné hmotnosti. Obecně dochází ke snížení tukových polštářů z oblasti boků a hýždí a naopak k jejich nárůstu v oblasti břicha. I tento vývoj ve tvaru ženské postavy má na svědomí hormonální pokles. Jak neztloustnout během menopauzy?

Pravidelný pohyb pomáhá

Účinným bojem s přibývajícími kilogramy během menopauzy je pravidelný pohyb. Žena by si měla vybrat pohybovou aktivitu, která jí bude vyhovovat (chůze, lehké posilování, pilates apod.) a zvládne ji, aniž by pociťovala nějaké fyzické bolesti. Jedině tak si udrží fyzickou kondici i do pozdního stáří a menopauza a její příznaky ji zdaleka tolik nezaskočí.

Také se účinně popere s další nepříjemností doprovázející přechod nebo-li klimaktérium, a sice s řídnutím kostí. Odpověď na otázku, jak zhubnout při menopauze, přináší jenom tělesný pohyb, který nemusí být nijak fyzicky náročný, ale měl by být pravidelný.

Co komplikuje udržení váhy?

Důležitá je i správná strava. Ta by měla u žen v menopauze obsahovat hlavně dostatek vitamínu D a také vápníku. Zabrání nebo výrazně zpomalí tak řídnutí kostí. Vyvážená a pravidelná strava s minerály a vitamíny umožní hubnutí v menopauze nebo minimálně udržení stávající hmotnosti.

Kila navíc během menopauzy neznamenají jenom estetický problém, ale zvýšenou zátěží také ohrožují srdeční a cévní systém. Problémem je i to, že výkyvy v hormonálních hladinách způsobují změny chutí podobně jako v těhotenství. Chutě ženy přitom nemusí vždy směřovat na zdravé potraviny.

Změny nálad nebo dokonce deprese také mohou vést ke zvýšenému příjmu kalorií, které se ovšem mnohem pomaleji spalují, protože klesá i výkonnost metabolismu. Vznikající nadváha také nepřispívá k dobré pohodě. To vše způsobuje, že hubnutí v menopauze je o poznání těžší než v jiných životních etapách.

Snížit příjem kalorií, zvýšit podíl vitamínů

Některé ženy proto během menopauzy přiberou na váze, ačkoli jí stejným způsobem jako předtím. Nepřejídají se a přesto ztloustnou.

Jak zhubnout? Pokud patříte mezi skupinu žen v menopauze, snižte svůj příjem kalorií a zvyšte pohyb. Obojí pomůže v boji proti kilogramům. Nezapomínejte také na mléko a mléčné výrobky jako hlavní zdroj vápníku. Vápník také obsahuje listová zelenina, sezamová semena, mák, mandle, ořechy nebo ovesné vločky. Vitamín D, který pomůže zvládnout menopauzu a její nepříjemné příznaky jako návaly horka zase obsahuje rybí tuk, mléko, vaječný žloutek nebo játra. Důležité je jíst hodně ovoce a zeleniny kvůli dostatku vitamínů. Naopak je dobré snížit příjem alkoholu, kofeinu a nikotinu.

Není dobré se spoléhat na různé zázračné diety, ty nejenomže nepomohou, ale můžou organismu v přechodu ještě více ublížit. Jestliže se hubnutí a udržování váhy v menopauze nedaří, není od věci se obrátit na nutriční poradce, kteří pomohou vytvořit vhodný jídelníček a najít cestu, jak zhubnout. Stanoví, které potraviny je dobré konzumovat, a které nikoli, zjistí váš nutriční typ. Proškolení specialisté totiž vezmou v úvahu i zdravotní rizika, která mohou hubnutí případně doprovázet.