TRX aneb Posilovací stroj do kapsy pro dokonalou kondici

Popruhy, které odnesete kamkoli

Tři písmena TRX jsou zkratkou anglických výrazů Total-Body Resistance Exercise, tedy přeloženo do češtiny cviky pro zatížení celého těla. Jedná se o závěsný posilovací systém, jenž si můžete pověsit kdekoli a začít cvičit.

Díky cvičení s TRX rozvíjíte svoji sílu, přitom jde o naprosto jednoduchý přístroj, takové malé fitness centrum v kapse. Kdykoli si ho odnesete kamkoli, a to doslova v kapse. Tvoří ho dva pevné popruhy, na nichž jsou upevněna madla určená pro ruce nebo nohy.

Při cvičení většinou část těla leží na podložce, obvykle na zemi a část je zavěšena na TRX systému. Tento malý posilovací stroj skutečně strčí do kapsy velké a drahé posilovací stroje za několik desítek nebo dokonce stovek tisíc korun.

Zlepšete svůj hluboký stabilizační systém

Jeden kus nářadí vám umožní provádět téměř nekonečné množství cviků. TRX je vhodné jak pro začátečníky, tak i pro zkušené a trénované sportovce. Je možné obtížnost cviků stupňovat.

Jde o formu posilování s vlastní vahou, kterou tak velmi účinně zlepšujete hluboký stabilizační systém, tedy vnitřní svaly upnuté k páteři. Tím si zlepšujete držení zad, stav páteře a svalů, které ji obklopují, celkové držení těla. Silné jádro, tedy hluboký stabilizační systém, nazývaný také CORE, se přitom stává základem pro všechny účinné a efektivně prováděné pohyby vašeho těla. Jednoduše řečeno, pokud chcete zlepšit svoji kondici a zdravotní stav, měli byste začít právě u TRX, jež podpoří a zlepší vaše CORE.

Nemusíte chodit do fitness centra

Zpočátku si zaplaťte lekce ve fitness centru, ale brzy už můžete zkusit cvičení doma nebo kdekoli jinde. TRX cviky vám zajistí, že bude docházet k rovnoměrnému růstu vaší svalové hmoty. Zatěžujete rovnoměrně různé svalové partie, a to výrazně snižuje případná zdravotní rizika ve formě zranění.

Díky lehkému a kompaktnímu TRX nářadí si můžete zacvičit třeba i na cestách v hotelovém pokoji. Nepotřebujete jít do fitness centra, zavěste si ho třeba doma na dveře. TRX závěsný posilovací systém vám umožňuje provádět cviky, které byste na jiném cvičebním stroji dělat nemohli. Je možné zaměřit se na cviky na pružnost, případně také cviky na sílu.

S trenérem objevíte pestrou paletu cviků

TRX systém je velmi všestranný. Existují i TRX sady přizpůsobené domácímu použití. Můžete si vybrat různé TRX cviky, například posilování rukou.

Prsní svaly můžete posilovat tlakem na hruď, kdy stojíte mírně rozkročení na zemi buď na jedné, nebo na oboru nohou. Madly se držíte závěsného systému a předpažujete oběma rukama. Trénujete tak prsní svaly, CORE i svaly na pažích a ramena. Dále můžete upažovat v předklonu, kdy namáháte stejné skupiny svalů jako u předchozího cviku. Zavěsíte-li si do madel nohy, můžete provádět kliky v závěsu, opět na svaly prsou, CORE i posilování paží.

Existuje také 30 minutový TRX trénink, během kterého si procvičíte celé tělo. Začít můžete přitahováním rukama na prsou, rozpažováním, přitahováním s rukama nad hlavou, přitahováním jednou rukou. Ve všech těchto případech posilujete hrudník, paže, ruce a CORE. Následuje běh na místě s přitahováním, přitahování a cviky s nohama v závěsu. Vhodných cviků je široká paleta, je proto dobré zaplatit si lekce s trenérem, jenže vás cviky naučí.