Typ postavy jablko: Jak odbourat velké břicho?

Kritické je hlavně břicho

Nejdříve si musíte ujasnit, jaký typ postavy vlastně máte, zda jablkoválechruška či přesýpací hodiny. Podle toho potom zvolit vhodné potraviny do svého jídelníčku. Například po potravinách, které neuškodí somatotypu hruška, může žena s postavou typu jablko přibírat.

Pokud jste typ postavy jablko, tukové polštáře se vám nejvíce ukládají v oblasti břicha, v horní části stehen a také na zádech. Naopak zadeček bývá většinou menší a plošší. Nohy jsou štíhlé, naproti tomu horní polovina těla, tedy hrudník, prsa a břicho jsou výrazné, postavy často charakterizují také široká ramena. Díky této fyziognomii postava jablko můžete skutečně jednoho dne dospět do podoby jablka, tedy nebudete-li se při jídle kontrolovat.

Nemusíte přitom být úplně kulatá, na vaší postavě ale je vidět, že nabíráte právě ve zmíněných partiích. Naším cílem proto je, zvolit vhodný dietní jídelníček pro váš typ postavy a pomocí doporučeného cvičení hubnout.

Pozor na příliš velké množství sacharidů

Pro ženy s typem postavy jablko je nebezpečná především konzumace cukrů, a to zejména cukrů rafinovaných, tedy bílých, které většina používá ke slazení nápojů a pokrmů. Proto se mějte na pozoru před přílišným slazením kávy či čaje, snažte se přidávat do pokrmů co nejméně cukru, nebo bílý cukr nahraďte jiným sladidlem, třeba přírodní rostlinou stévií.

Uvědomte si, že cukr, tedy sacharidy, obsahuje třeba i zdravé a propagované ovocné müsli, ale také ovesné vločky znamenají pěkný nášup sacharidů. Tedy pokud chcete jíst cereálie, samozřejmě je do jídelníčku zařazujte, ale pamatujte na to, že by jich nemělo být příliš mnoho. Zvolíte-li müsli, doplňte ho nejlépe čerstvým ovocem.

Sázejte na ovoce, zeleninu a nepříliš tučné mléko

Postava jablko bojuje s nadbytečnými kilogramy, pokud má v oblibě různé tučné mléčné výrobky. Vynechte proto vysokotučné jogurty, smetany a mléka, zvolte raději výrobky s obvyklým obsahem tuku nebo chcete-li nízkotučné. Další nebezpečí se skrývá ve slaných pochutinách, tedy chipsech, pražených solených oříšcích a podobných lahůdkách.

Odpustit byste si měly i červené maso. Samozřejmě ne úplně, protože potřebujete bílkoviny v něm obsažené, ale zařazujte ho do svého jídelníčku opatrně. Naopak se snažte, aby se ve vašem dietním jídelníčku co nejvíce objevovala zelenina, ovoce a také mléčné výrobky s nepříliš vysokým obsahem tuku. Odpoledne a večer už se zaměřte hlavně na zeleninu a bílkoviny.

Choďte, běhejte, posilujte a odvádějte pozornost od břicha

Dietu a hubnutí byste rovněž měla doplnit o vhodnou pohybovou aktivitu. Pro váš typ postavy jablko je nejlepší rychlá chůze nebo běh. Jde o aerobní aktivity, tedy cvičení se zvýšenou tepovou frekvencí, takovou, aby se odbourávaly tuky. Během cvičení se kyslík používá pro přeměnu tuků a glukózy pro adenosintrifosfát, zkráceně ATP, zdroj energie v buňkách. V závěru této chemické reakce nezůstane nic než oxid uhličitý a voda. Běh a chůze nejenom zvýší vaši výkonnost, ale také napomohou odbourávat tuky.

Kratší a intenzivnější a náročnější cvičení, mezi které patří právě chůze a běh, pomohou nastartovat váš metabolismus. Zapomínat byste neměla ani posilování pro upevnění svalů, a to nejenom celkové držení těla, ale také posílit svaly na stehnech a především svaly břišní.

Při oblékání postavy jablko odvádějte pozornost od břicha třeba širokými kulatými a hranatými výstřihy a snažte se vytvořit výraznější pas například pomocí pásku.

Napsat komentář