Uhlohydráty: Nepostradatelná energie pro vše tělo

Palivo, na které „jede“ organismus

Pokud pochopíte, jakou úlohu uhlohydráty ve vašem životě hrají, naučíte se s nimi správně hospodařit a využívat energii, kterou vám poskytují pro svůj prospěch.

Jaké skupiny uhlohydrátů vlastně rozeznáváme? Základní rozdělení tyto látky člení na jednoduché cukry, škroby, nebo-li komplexní uhlohydráty a také vlákninu. To jsou tři základní skupiny organických látek, z nichž lidské tělo čerpá svoji energii.

Každá z těchto skupin má ve výživě svůj nezastupitelný význam. Odborníci doporučují, aby 50-70 % veškeré energie, kterou vše tělo přijme, pocházelo právě z komplexních uhlohydrátů a vlákniny. Přitom je lepší se v tomto intervalu pohybovat zhruba uprostřed, tedy přijímat přibližně 55-60 % energie ve formě uhlohydrátů. Dobré je zapamatovat si také údaj, že z jednoho gramu uhlohydrátů získáte asi 4 kcal.

Jednoduché cukry se dostávají do krve

Pod pojmem jednoduché cukry se skrývá například sacharóza čili řepný cukr, nebo laktóza čili mléčný cukr, dále ovocný cukr fruktóza, glukóza atd. Tyto cukry poskytují vašemu energii, která se okamžitě uvolňuje.

Cukr se ihned dostává do krve a ovlivňuje zde hladinu krevního cukru, tedy glykémii. Ta po konzumaci jednoduchých cukrů stoupá, aby vzápětí po jejich odbourání opět klesla. Pokud konzumujete hodně sladkostí (glukóza) či ovoce (fruktóza), dochází ke kolísání hladiny krevního cukru.

Regulujte příjem sladkého

Výkyvy glykémie jsou z hlediska zdravé výživy, zdravotního stavu velmi negativním jevem. Podporují přecpávání sladkostmi (jakmile dojde k poklesu hladiny krevního cukru, dostanete hlad a máte tím pádem potřebu jíst další cukrovinky), pracuje proti trvalému udržení štíhlé linie, stává se prvním krokem ke vzniku cukrovky II. typu i dalších chorob. Proto je třeba mít příjem jednoduchých cukrů pod svojí pečlivou a každodenní kontrolou.

Pokud si dopřáváte potraviny obsahující jednoduché cukry (sladké pečivo, sušenky, větší množství ovoce), dělejte tak dopoledne, kdy vaše tělo nejlépe spaluje a máte tak šanci přijatou energii odbourat a nedojde k její přeměně na tukové zásoby. Příjem těchto cukrů regulujte a nepřehánějte (nedávejte si celý balíček sušenek, omezte se na jeden kousek).

Zdroj na dlouhou dobu

Druhou skupinou jsou uhlohydráty složené, komplexní, tedy škroby a také vláknina. Najdete je především v obilninách, ale také v některé zelenině, především v bramborách.

Vláknina je obsažena především v zelenině, dále také v hnědé rýži či celozrnné mouce a výrobcích z ní, tedy celozrnném pečivu a těstovinách. Z hlediska zdravé výživy jsou proto důležité celozrnné obilniny, hnědá rýže. Obsahují zároveň škrob i vlákninu.

Protože jde o polysacharidy, tedy složitější sacharidy, do krve se uvolňují postupně během několika hodin, což je na rozdíl od jednoduchých cukrů z hlediska zdravé výživy výborné.

Vláknina umožňuj postupné vstřebávání

Vláknina zabraňuje rychlému vstřebávání. Energie ze složených uhlohydrátů se tedy uvolňuje postupně, stihnete ji odbourávat a na rozdíl od jednoduchých sacharidů se nepodílí na ukládání tuku. Naopak pomáhá vyvažovat hladinu glykémie tak, aby zůstávala stabilní a nedocházelo k jejím výkyvům. Také průběžně doplňuje zásoby glykogenu, paliva, na které „jede“ váš mozek i svaly.