Vliv jídelníčku na kvalitu kloubů
Špatná strava negativně ovlivňuje funkci pohybového aparátu.
Jídelníček chudý na vitaminy a minerální látky oslabuje kloubní aparát, klouby nejsou dostatečně vyživovány, chřadnou a ztrácejí na pevnosti.
Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?
Zdravé tuky
K dobré formě kloubů přispívá pravidelný příjem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
Mezi jejich zdroje se řadí tučné ryby (makrela, losos, sleď), semínka (konopná, slunečnicová, dýňová, chia, lněná, sezamová, mák), vlašské ořechy, řepkový olej, sójové boby atd.
Vitamin C
Mezi výborné zdroje tohoto vitaminu patří rakytník, černý rybíz, šípky, petrželová nať, citrón, červená paprika, jahody, medvědí česnek, řeřicha aj.
Vitamin D
Kloubní tkáně se jen stěží obejdou bez vitaminu D. Jeho nejbohatším zdrojem jsou tučné ryby, vejce, máslo, játra a některé druhy mas. Hladinu vitaminu D v krvi zvýšíte pravidelným pobytem na slunci.
Vápník
Blahodárné účinky vápníku na kloubní aparát jsou nepopiratelné. Tento vitamin najdete především v brokolici, květáku, máku, kadeřávku, pomeranči, mléku a mléčných výrobcích, sezamových semínkách, luštěninách a tofu.
Ukázkový jídelníček pro zdravé klouby
Pondělí
Snídaně: Ovesné vločky s chia semínky, mlékem a jahodami, rakytníkový čaj
Svačina: Pomeranč, kostička hořké čokolády
Oběd: Grilovaný losos s celozrnným bylinkovým kuskusem a brokolicí vařenou na páře
Večeře: Zeleninový salát s kozím sýrem, zakápnutý pestem z medvědího česneku
Úterý
Snídaně: Celozrnný makový koláč, šípkový čaj
Svačina: Jablko, hrst vlašských ořechů
Oběd: Pečené kuře na stojánku s kořenovou zeleninou a petrželovou natí, brambor vařený ve slupce
Večeře: Cizrnový hummus s mrkví, okurkou a řapíkatým celerem
Středa
Snídaně: Smoothie z kadeřávku, banánu, chia semínek, datlí a sójového mléka, rakytníkový čaj
Svačina: Pomeranč, hrst dýňových semínek
Oběd: Dušená kuřecí játra se zeleninou a hnědou rýží
Večeře: Zeleninový salát s quinoou a klíčky řeřichy
Čtvrtek
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s žervé, libovou kuřecí šunkou a červenou paprikou, šípkový čaj
Svačina: Jablko, hrst vlašských ořechů
Oběd: Hovězí líčka s celerovo-petrželovým pyré
Večeře: Zeleninový salát s tuňákem a feta sýrem
Pátek
Snídaně: Vařená pohanka s jahodami, sójovým jogurtem a kešu ořechy, rakytníkový čaj
Svačina: Pomeranč, kostička hořké čokolády
Oběd: Čočkový dhal s vařenými jáhly
Večeře: Tatarák z lososa zakápnutý citrónem s kouskem celozrnného pečiva
Sobota
Snídaně: Celozrnný žitný chléb s máslem a domácí rybízovou marmeládou, šípkový čaj
Svačina: Jablko, hrst vlašských ořechů
Oběd: Pomalu pečená vepřová panenka s batátovou kaší
Večeře: Květáková polévka se zázvorem, kokosovým mlékem a čerstvým koriandrem
Neděle
Snídaně: Ovesná kaše s lněnými semínky, jablkem, skořicí a para ořechy, rakytníkový čaj
Svačina: Pomeranč, kostička hořké čokolády
Oběd: Vaječná frittata s brokolicí a bramborem
Večeře: Celozrnný žitný chléb s uzenou makrelou, čerstvá zelenina