Ukázkový jídelníček pro zdravý kloubní aparát

Vliv jídelníčku na kvalitu kloubů

Špatná strava negativně ovlivňuje funkci pohybového aparátu.

Jídelníček chudý na vitaminy a minerální látky oslabuje kloubní aparát, klouby nejsou dostatečně vyživovány, chřadnou a ztrácejí na pevnosti.

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?

Zdravé tuky

K dobré formě kloubů přispívá pravidelný příjem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Mezi jejich zdroje se řadí tučné ryby (makrela, losos, sleď), semínka (konopná, slunečnicová, dýňová, chia, lněná, sezamová, mák), vlašské ořechy, řepkový olej, sójové boby atd.

Vitamin C

Mezi výborné zdroje tohoto vitaminu patří rakytník, černý rybíz, šípky, petrželová nať, citrón, červená paprika, jahody, medvědí česnek, řeřicha aj.

Vitamin D

Kloubní tkáně se jen stěží obejdou bez vitaminu D. Jeho nejbohatším zdrojem jsou tučné ryby, vejce, máslo, játra a některé druhy mas. Hladinu vitaminu D v krvi zvýšíte pravidelným pobytem na slunci.

Vápník

Blahodárné účinky vápníku na kloubní aparát jsou nepopiratelné. Tento vitamin najdete především v brokolici, květáku, máku, kadeřávku, pomeranči, mléku a mléčných výrobcích, sezamových semínkách, luštěninách a tofu.

Ukázkový jídelníček pro zdravé klouby

Pondělí

Snídaně: Ovesné vločky s chia semínky, mlékem a jahodami, rakytníkový čaj

Svačina: Pomeranč, kostička hořké čokolády

Oběd: Grilovaný losos s celozrnným bylinkovým kuskusem a brokolicí vařenou na páře

Večeře: Zeleninový salát s kozím sýrem, zakápnutý pestem z medvědího česneku

Úterý

Snídaně: Celozrnný makový koláč, šípkový čaj

Svačina: Jablko, hrst vlašských ořechů

Oběd: Pečené kuře na stojánku s kořenovou zeleninou a petrželovou natí, brambor vařený ve slupce

Večeře: Cizrnový hummus s mrkví, okurkou a řapíkatým celerem

Středa

Snídaně: Smoothie z kadeřávku, banánu, chia semínek, datlí a sójového mléka, rakytníkový čaj

Svačina: Pomeranč, hrst dýňových semínek

Oběd: Dušená kuřecí játra se zeleninou a hnědou rýží

Večeře: Zeleninový salát s quinoou a klíčky řeřichy

Čtvrtek

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s žervé, libovou kuřecí šunkou a červenou paprikou, šípkový čaj

Svačina: Jablko, hrst vlašských ořechů

Oběd: Hovězí líčka s celerovo-petrželovým pyré

Večeře: Zeleninový salát s tuňákem a feta sýrem

Pátek

Snídaně: Vařená pohanka s jahodami, sójovým jogurtem a kešu ořechy, rakytníkový čaj

Svačina: Pomeranč, kostička hořké čokolády

Oběd: Čočkový dhal s vařenými jáhly

Večeře: Tatarák z lososa zakápnutý citrónem s kouskem celozrnného pečiva

Sobota

Snídaně: Celozrnný žitný chléb s máslem a domácí rybízovou marmeládou, šípkový čaj

Svačina: Jablko, hrst vlašských ořechů

Oběd: Pomalu pečená vepřová panenka s batátovou kaší

Večeře: Květáková polévka se zázvorem, kokosovým mlékem a čerstvým koriandrem

Neděle

Snídaně: Ovesná kaše s lněnými semínky, jablkem, skořicí a para ořechy, rakytníkový čaj

Svačina: Pomeranč, kostička hořké čokolády

Oběd: Vaječná frittata s brokolicí a bramborem

Večeře: Celozrnný žitný chléb s uzenou makrelou, čerstvá zelenina