Úpravy životního stylu, které vám dle amerických vědců prodlouží život

V případě materiálů šlo především o údaje, jež se týkaly stravování, fyzické aktivity, tělesné hmotnosti, kouření a spotřeby alkoholu, které pocházely z pravidelně podávaných ověřených dotazníků.

Tímto způsobem se jim podařilo vytipovat 5 zásadních faktorů, které mohou prodloužit život nejenom Američanům.

Asi už tušíte, jaké změny životního stylu to mohou být, ale třeba pro vás bude právě tento článek motivací k jejich osvojení.

Pokud jich zvládnete dodržovat všech pět, znamená to dle výzkumu až 14 let života navíc pro ženy a 12 let pro muže.

Pravidelná pohybová aktivita

Je jí myšleno alespoň 30 minut denně mírného až intenzivního pohybu, který vede k:

  • zlepšení nálady
  • shození nadbytečných kil
  • lepšímu stavu svalů a kostí
  • zvyšování energie
  • snižování rizika vzniku různých onemocnění
  • podpoře kvality spánku a sexu
  • zmírnění chronické bolesti
  • dobré pleti
  • zlepšení činnosti mozku a paměti
  • novým kontaktům a zábavě (jestliže cvičíte skupinově)

Vyvážený a pestrý jídelníček

Správné stravování zahrnuje všechny důležité živiny: bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerály. Mezi základní principy patří upřednostnit nenasycené tuky a zcela se vyhnout trans tukům.

Dále omezit jednoduché cukry ze sladkostí a sladkých nápojů, sůl a průmyslově zpracované potraviny. Za den je třeba sníst minimálně 40 g ovoce a zeleniny a nezapomínat do svého jídelníčku zařazovat luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy a omega-3 mastné kyseliny.

Udržování zdravé tělesné váhy

Zdravá hmotnost je definována pomocí BMI indexu. Normální BMI u dospělých má hodnotu 18,5-24,9. Čím je menší, tím více člověku hrozí podvýživa, čím vyšší tak naopak obezita. Jak shodit přebytečná kila a udržet si vhodnou hmotnost?

Vraťte se k předchozím dvěma bodům. Není nutné přehánět to s počítáním kalorií, v zásadě akorát platí nespotřebovat jich denně více, než je váš denní výdej.

Umírněné pití alkoholu

Co to znamená? Muži by neměli překročit 20 g alkoholu (tj. 250 ml vína, 0,5 l piva nebo 60 ml tvrdého pití) za den, ženy 10 g (cca 125 ml vína, 0,3 l piva či 40 ml tvrdého).

Vyšší konzumace způsobuje riziko vzniku různých typů rakoviny (u žen více než u mužů), cukrovky, poškození jater, deprese, srdečního selhání nebo dokonce demence, o dopadech na sociální a rodinný život lidí, kteří pijí přes míru, ani nemluvě.

Normální je nekouřit

Zatímco sklenička vína může zvyšovat hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a snižovat vysoký krevní tlak (ovšem nic nezkazíte, budete-li abstinenty), v případě kouření pozitiva neexistují. Kuřákům nezbývá, než se svého zlozvyku vzdát úplně a jednou provždy.

Dodržování všech zmíněných 5 bodů dle vědců znamená, kromě prodloužení délky života, také o 82 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby a o 65 % na rakovinu ve srovnání s lidmi, kteří si neosvojili ani jednu z těchto úprav životního stylu.

Odměnou vám bude kromě pevného zdraví i dobrý pocit ze sebe sama.