Úspěšný boj s kilogramy díky mrkvím

Mrkví roste 22 druhů po celém světě. Z divoké formy mrkve se podařilo vyšlechtit mnoho odrůd nám známé mrkve obecné seté, která má vysoký obsah beta karotenu a dalších prospěšných látek.

S mrkví se setkáváme již od malička. Právě mrkev bývá v dětství naším prvním zeleninovým příkrmem. Má přirozeně nasládlou chuť, což děti milují. Jediná mrkev obsahuje tolik vitaminu A jako tableta s vitaminem A z lékárny. Našla si uplatnění v kuchyni, léčitelství i kosmetice.

Přednosti mrkve

Beta karoten je žlutočervené barvivo. Jedná se o provitamin A. Provitamin sice sám není vitaminem, nýbrž jeho prekurzorem, ale kdykoliv je přeměňován na jeho aktivní formu (vitamin A neboli retinol).

V lidském těle působí jako antioxidant. Jeho nedostatek proto zvyšuje riziko vzniku rakoviny a snižuje obranyschopnost organismu. Beta karoten mimo jiné zlepšuje zrak, pomáhá při šerosleposti. Konzumace beta karotenu se doporučuju před vystavením se silnému slunečnímu záření, chrání před rakovinou kůže. A dobře ho jistě znají lidé, kteří se špatně opalují.

Kořen mrkve taktéž obsahuje vitamin B, C, E, cukr, pektin, biotin, velké množství selenu, draslíku, hořčíku, vápníku, zinku, jódu a fosforu.

Mrkve působí celkově blahodárně při střevních a žaludečních poruchách. Je vhodnou potravinou při svalových křečích, revmatismu, při hojení vředů a popálenin.

Mrkev a hubnutí

Redukce tělesné hmotnosti vyžaduje hlídání všech potřebných živin a nezapomínat na pitný režim. Tím, že omezíte vše, co jíte, ještě neznamená, že vaše tělo nestrádá. Mrkev je jednou ze zelenin, která má mnoho co nabídnout.

Některé odrůdy mrkve jsou učiněnou lahůdkou, jiné jsou spíše brány k zahnání hladu. Skvěle chutnají uvařené i syrové, jako předkrm a pro některé překvapivě i jako dezert. Mrkev v koláči umožní, že si budeme moct dát a kousek dezertu více. Sníží energetickou hodnotu a díky vláknině v mrkvi nás rychleji zasytí.

100 g čerstvé mrkve poskytuje sice malou energetickou záplatu 151 kJ, mrkve si však ceníme zvláště pro její obsah minerálních látek a vitaminů! S technologickou úpravou její energie vzroste bez problému o třetinu, zvedne se i glykemický index potraviny.

Mrkev je jako koktejl zastavující proces stárnutí a podporuje růst vlasů a nehtů. Látky v mrkvi aktivují látkovou přeměnu v organismu, posilují srdce i krevní oběh. Je to zelenina mírného pásma, která nás doprovází celý život a při redukci hmotnosti zrovna tak.