Utečte před zimou do sauny, ochráníte tak své zdraví i imunitu

Proč právě saunování?

Mnoho lékařů saunu doporučuje jako pravidelnou součást zdravého životního stylu. Proč?

Pravidelné saunování může být skvělou prevencí zejména před záněty horních cest dýchacích, které mnoho lidí provází každou zimu.

Díky zvýšené teplotě a dýchání horkého vzduchu se prý sliznice dokáže lépe obalit hlenem, což je žádoucí z hlediska ochrany před patogeny.

Dochází prý rovněž ke zvýšené tvorbě protilátek a tím i zvýšené ochraně proti těmto typům onemocnění.

Dle některých zdrojů má pak nejvýznamnější vliv hlavně finská sauna, nikoliv jiné tropické či parní druhy tohoto zařízení.

Mnoho odborníků příznivý vliv sauny na zdraví potvrzuje, někteří však tento vliv přisuzují hlavně tomu, že saunující se lidé mají celkově sklon ke zdravějšímu životnímu stylu, a proto jsou méně náchylní k nemocem.

Na druhou stranu se také nedoporučuje saunování lidem s kardiovaskulárními, kožními či jinými onemocněními. Každý by se měl dle svého zdravotního stavu nejprve poradit s lékařem.

Jak často se saunovat?

Většinou se doporučuje saunovat se pravidelně alespoň jednou týdně, a to cca ve dvou až třech cyklech ohřátí a ochlazení.

Pokud se saunou teprve začínáte, rozhodně poslechněte své tělo a nesnažte se v horkých teplotách vydržet příliš dlouho.

Někomu může zpočátku stačit jen pár minut, a to do doby, dokud je to příjemné. Postupně lze intervaly pobytu v sauně zvyšovat tak, aby pro vás tento rituál byl stále přínosem.

Výhodný je i odpočinek a relaxace, které se se saunou pojí. Pravidelné saunování tedy vede i ke zmírnění chronického stresu, se kterým se dnes mnoho lidí po celém světě potýká a jenž má rovněž neblahý vliv nejenom na naše psychické, ale i fyzické zdraví.

Je nutné mít však na paměti, že samotná sauna s vašim zdravím žádné zázraky neudělá. Je nutné dbát na celkově zdravý životní styl a spojit více příznivých faktorů k tomu, abyste se cítili co nejlépe a pěstovali si své zdraví i ducha.