Uzené potraviny během hubnutí – ano či ne?

Často si kladete otázku, zda si můžete uzené potraviny dopřát i v redukčním jídelníčku? Odpověď se pokusíme zodpovědět v tomto článku.

Od dávných dob..

Uzením upravovali potraviny již naši dávní předkové, dříve to bylo však hlavně z důvodu zajištění jejich delší trvanlivosti. Dnesse potraviny udí spíše ze senzorického hlediska, protože lidem tyto potraviny zkrátka chutnají.

Jak jistě víte, uzeniny se do zdravého jídelníčku příliš nedoporučují. Má to samozřejmě své důvody. Při uzení vzniká mnoho kouřových zplodin, které tělu nepřinesou nic moc dobrého.

Některé z látek, například dehet jsou dokonce kancerogenní, proto je dobré se uzeným potravinám pokud možno vyvarovat.

Pozor na vysoký obsah tuku

Z hlediska redukce hmotnosti nejsou uzené potraviny vhodné hlavně z toho důvodu, že většinou obsahují i vysoké množství nasycených tuků, které v kombinaci s toxickými látkami vznikajícími při uzení. Nepřináší tak tělu žádnou dobrotu.

Alarmující je i vysoký podíl soli, protože tyto potraviny se často ve vysoké míře dosolují.

Právě sůl je také jeden z největších nepřátel dnešní populace. Konzumujete ji několikanásobně více než byste měli a často si neuvědomujete rizika, která s sebou zvýšená konzumace soli přináší.

Při hubnutí se sůl snažte také co nejvíce omezit, vysoký podíl v jídelníčku nejenže škodí vašemu kardiovaskulárnímu systému, ale také vás může značně zavodňovat.

Všeho s mírou

Pokud jste však milovníci všeho uzeného, nelekejte se. I zde platí pravidlo, že pokud něco konzumujete s mírou, riziko nebezpečí je minimální.

Snažte se uzené potraviny do jídelníčku zařazovat co nejméně, ale nemusíte si je odpírat úplně. Když na ně jednou za čas dostanete chuť, prostě si je dejte.

Každý žije přeci jenom jednou a často škodí svému zdraví mnohem více, než kouskem uzeného sýru.

Pokud se snažíte zhubnout, zkuste si vždy denní jídelníček sestavit tak, aby vyšší množství tuku a soli v uzených potravinách bylo nějakým způsobem kompenzováno.

Nezdravé potraviny vždy zkuste doplnit pořádnou porcí zeleniny a celozrnných obilovin, protože vláknina je nejenom v tomto případě vaším nejlepším přítelem.