Variace na letní saláty

Těstovinový zeleninový salát

  • hlávkový salát/bílé zelí;
  • 3 ks rajčat;
  • 3 ks paprik (červená, zelená, žlutá);
  • několik oliv;
  • olivový olej podle chuti;
  • koření (salátové koření);
  • pepř a sůl;
  • 150 gramů vařených těstovin;
  • bylinky podle chuti;
  • ocet balzamico;
  • 3 kusy nakládané okurky;
  • 100 gramů červené řepy vařené (sterilované)

Postup:

Připravíme si těstoviny, které dáme vařit podle návodu na sáčku. Připravíme si všechnu zeleninu, kterou nakrájíme na malé kostičky a připravíme do mísy. Dále si připravíme zálivku. Olivový olej smícháme s kořením na salát, malé kostičky oliv a chvilku necháme odpočinout. Zeleninu v míse osolíme a opepříme. Hotové těstoviny vložíme do mísy se zeleninou a zalijeme vše připravenou zálivkou. Důkladně promícháme. Ochutíme bylinkami a dochutíme octem a dále kořením podle chuti.

Kuřecí salát s ananasem

  • 4 kusy papriky dle libosti;
  • 3 kusy jarní cibulky;
  • ½ zelí;
  • 4 stroužky česneku;
  • plechovka ananasu/1 kus čerstvého ananasu;
  • 250 gramů kuřecích prsou;
  • grilovací koření;
  • sůl a pepř;
  • olivový olej

Postup:

Kuřecí maso umyjeme, nakrájíme na kostičky a připravíme dle libosti. Můžeme jej osmažit na oleji a ochutit jak přírodní řízek, můžeme je udělat na způsob číny nebo jen na přírodní způsob osolené. Maso osmažíme zprudka, aby zůstalo šťavnaté. Přesypeme si jej do mísy. Připravíme si omytou zeleninu, nakrájíme na kostičky. Smícháme s kuřecím masem. Ananas si nakrájíme na kostičky a smícháme se salátem. Následně vše dochutíme solí, pepřem, kořením a olejem. Lze dochutit medem nebo jogurtovým dipem.

Grilovaný salát

  • 1 kus lilek;
  • 3 kusy paprik;
  • 3 rajčata;
  • 1 pórek;
  • kuřecí maso 200 gramů;
  • jogurt bílý 1 kus;
  • koření na salát;
  • ocet balsamico;
  • olivový olej;
  • pepř a sůl

Postup:

Lilek, papriku, pórek a rajčata nakrájíme na kostičky a v misce na grilování ugrilujeme. Nesmí se nám zelenina spálit. Připravíme si kuřecí maso v jogurtu, alespoň 3 hodiny předem, aby bylo jemné. Maso pak můžeme obalit ve strouhance, nebo jen umýt a okořenit. Maso následně ugrilujeme. Zeleninu vložíme do mísy, osolíme, ochutíme octem, olejem a kořením. Salát použijeme jako přílohu nebo můžeme maso nakrájet do něj a podáváme ještě horké.