Ve zdravém jídelníčku nesmí chybět losos

Nutriční hodnoty lososa

Omega-3 mastné kyseliny

Patří mezi esenciální kyseliny, tělo je však neumí samo vyrobit. Důležitý je tedy jejich příjem z potravy. Omega-3 mastné kyseliny mají vliv na zdravé klouby a mladistvou pleť.

Mimo to jsou prevencí před rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění (jezení lososa 2x-3x týdně může chránit před celou řadou problémů jako infarkt, mrtvice, arytmie, vysoký krevní tlak, vysoká hladina triglyceridů apod.).

Dále podporují neurologický vývoj u nenarozených a malých dětí (konzumace těchto kyselin během těhotenství a kojení může v budoucnu zlepšit jejich schopnost učení a má pozitivní vliv na studijní výsledky) a na mozek působí také v dospělosti.

Na základě vědeckých výzkumů je prokázáno, že snižují výskyt depresí a ve stáří pokles kognitivních schopností.

Kromě výše jmenovaných pozitivních účinků člověka chrání před rozvojem Alzheimerovy choroby, astmatu, diabetu, makulární degenerace (oční onemocnění), roztroušené sklerózy nebo revmatoidní artritidy.

Největší koncentraci omega-3 mastných kyselin má losos atlantský (2 g na 0,5 kg filetu).

V lososovi najdete navíc další esenciální kyselinu, zvanou tryptofan – přírodní sedativum, které vám pomůže při problémech se spaním.

Proteiny

Cca 115 g porce této ryby obsahuje až 58 % doporučené denní dávky (DDD) bílkovin. Ty pomáhají udržovat metabolismus na úrovni, díky níž účinně zhubnete. Navíc se budete cítit déle sytí.

V lososovi se dále vyskytují proteiny zvané bioaktivní peptidy. U jednoho z nich-kalcitoninu-je dokázáno, že zlepšuje syntézu kolagenu v chrupavkách lidí trpících osteoartrózou a zvyšuje rovněž hustotu a sílu kostí.

Vitamíny a minerály

Losos je také dobrým zdrojem významných vitamínů a minerálů. 85 g porce vám dodá více než 40 % DDD B12, přes 30 % B3, více než 25 % B6 a přes 10 % B1 a kyseliny pantotenové.

Z minerálů až polovinu DDD selenu (pomocník v boji se srdečními chorobami, rakovinou, poruchami štítné žlázy a zhoršeným mentálním zdravím ve stáří) a 20 % fosforu, který má vliv na silné zuby a kosti i fungující srdce a ledviny.

V konzervě lososa najdete celou DDD vitamínu D.

Výběr a skladování

Lososi chovaní na farmách jsou levnější, ale ti chycení ve volném moři chutnější. Čerstvá ryba by měla mít hladkou, vlhkou kůži. Pokud je v celku, oči by měly být jasné a čiré, ne zakalené či zapadlé. Pro jistotu maso očichejte. Jestliže čerstvý kus nemáte v plánu sníst během pár dní, dejte jej zmrazit. Vyhněte se opětovnému zamražování.

Příprava lososa

Tato oblíbená ryba má v kuchyni pestré využití. Zpracovat se dají veškeré její části. Můžete ji uvařit, upéct, ugrilovat, udělat na pánvi nebo koupit uzené filety. Skvělá je rovněž lososová polévka, pomazánka, paštika, pěna, tatarák, sushi či pizza.

Tradiční recept – losos s citronem

Ingredience

1 losos nebo několik filet, 1 citron, 40 g másla, 10 g hladké mouky, olej, petrželka, kmín, sůl

Postup

Očištěnou vykuchanou rybu či filety posolte, pokmínujte a poprašte moukou. Dejte do pánve s rozpáleným olejem a zvolna opékejte po obou stranách. Když je losos měkký, vytáhněte ho, položte ho na předehřáté talíře, pokapejte ho šťávou z citronu, přelijte ho rozpuštěným máslem a ozdobte ho nasekanou petrželkou. Podávejte ho s brambory a zeleninovým salátem.