Večerní bílkovinové chleby – novinka na trhu, kterou jistě oceníte

Složení bílkovinového chlebu

Jak nám název napovídá, bílkovinový chléb bude velmi bohatým zdrojem bílkovin. Oproti regulérnímu pšeničnému nebo pšenično-žitnému chlebu má zdaleka nižší glykemický index (GI).

Klasický chléb typu Šumava má GI okolo 70, řadí se tedy mezi potraviny s vysokým GI. Oproti tomu, se bílkovinový chléb pyšní GI okolo 17. GI slouží jako pomůcka k regulaci hmotnosti, na zřetel se musí brát i další ukazatele (celková energetická hodnota potraviny a obsah tuku). Většinou platí, čím více vlákniny potravina obsahuje, tím je GI nižší.

Další z jeho předností je malé množství sacharidů, opět je to porovnáváno s klasickým konzumním chlebem.

Na 50 g hmotnosti, což představuje 1 krajíc, obsahuje konzumní chléb 22,5 g sacharidů a „náš“ bílkovinový chléb pouhých 4 – 5 g sacharidů. Navíc se při jeho výrobě využívají pšeničné otruby, slunečnicová, lněná a sezamová semínka, někdy jablečná vláknina, to vše zaručuje vysoký příjem vlákniny (7 g vlákniny/krajíc).

Obvyklý doporučený příjem vlákniny se pohybuje mezi 25 – 30 g. Takže snídáte-li bílkovinový chléb, za chvíli máte vystaráno.

Energetickou hodnotou se bílkovinný chléb téměř vyrovná Šumavě, rozdíl je opravdu minimální. Šumava má ovšem okolo 4 – 6 g bílkovin na krajíc a bílkovinový chléb až 13 g bílkovin.

Bílkovinný chléb není vhodný úplně pro všechny! Zvlášť pozor by si měli dát jedinci, kteří mají naordinovanou tzv. nízkobílkovinovou dietu, která se používá jako součást léčebného postupu při chronickém selhávání ledvin.

Dříve než si ho koupíte, přečtete si složení. Někteří mohou být na některou ze složek alergičtí. Mezi známé alergeny zde patří lepek nebo sója.

Čím přispívá k hubnutí?

Z pouhého přečtení složení bílkovinového večerního chleba je vidět, že pro hubnutí je zdaleka vhodnější než klasický bílý chléb, který je víceméně prázdnou energií. Před nástupem bílkovinového chleba se na redukci hmotnosti doporučovaly celozrnné nebo vícezrnné chleby, ale bílkovinový chléb je další nadstavbou.

Díky velkému množství vlákniny zasytí a ani ho tolik nesníme jak je hutný. Navíc při redukcích se praktikuje snížení tuků a sacharidů ve stravě a navýšení bílkovin, což tento chléb dokonale splňuje.

Bílkovinový večerní chléb si není problém upéct ve vlastní pekárně. Předpřipravenou směs najdete v obchodech se zdravou stravou. Ještě není zdaleka tak rozšířen jako směsi pro pečení konzumního chleba, ale prodejci zdravé stravy na módní trendy ve výživě myslí dopředu.