Vědomé jedení s chutí: Metoda redukce, která funguje

Zdravotní důsledky nevědomého jedení

Trendem posledních let je nevědomé jedení za chůze, u počítače, mobilního telefonu a jiných rušivých elementů.

Je prokázáno, že lidé, kteří do sebe jídlo tzv. nahází, po čase bobují s nadváhou, obezitou, zažívacími a jinými zdravotními problémy. Proč je jedení v neklidu jednou z příčin vzniku těchto nemocí?

Kila navíc jako bonus

Informace o pocitu sytosti nepřichází do mozku ihned po polknutí sousta, nýbrž se zpožděním.

Pokud tedy jíte ve spěchu a nevěnujete jídlu dostatečnou pozornost, nevnímáte signály, které k vám mozek vysílá.

Jíte, i když jste již dávno syti. Ve výsledku tak přijímáte více kalorií, než je žádoucí, což se co nevidět projeví nejen na vaší váze.

Nižší míra produktivity

Jedení ve spěchu má i jiná negativa. Zvýšená činnost trávicího traktu spotřebovává většinu přijaté energie.

Úbytek energie má přímý dopad na vaši výkonnost, která značně klesá.

Pokles vstřebatelnosti živin

Kromě koncentrace na samotné jídlo je důležitá i jeho vizuální stránka. O tu se postará zejména ovoce a zelenina, které jsou zdrojem cenných vitaminů, antioxidantů, vlákniny, minerálních a jiných tělu prospěšných látek.

Pokud jíte ve shonu a stresu, jednotlivá sousta pravděpodobně dostatečně nerozkousáte a tělo výše uvedené živiny z konzumovaného jídla maximálně nevyužije.