Větší porce, menší obvod pasu, nevěříte?

Mnoho z vás, kteří jste se kdy pokoušeli zhubnout, začalo tak, že jste omezili skladbu stravy téměř o polovinu zásadních potravin a čekali, jaký efekt se dostaví.

Pravděpodobně jste v takovém režimu zhubli stejně jako ostatní, ale shozená kila se vám zase vrátila zpět a vy teď hledáte alternativu, jak se nadobro vrátit ke svým vytouženým křivkám.

Hladovění nikam nevede

V první řadě je důležité si uvědomit, že se striktními dietami a jednostranným jídelníčkem daleko nedojdete. V takových případech dochází k rychlému úbytku váhy z důvodu nadměrného omezení energetického příjmu, ale právě na takový režim se naše tělo velmi snadno adaptuje.

Dieta založená na minimálním energetickém příjmu sice bude zpočátku opravdu fungovat, ale v budoucnosti se pokles váhy zastaví a vy už nebudete mít co omezovat. Ocitnete se tak v koloběhu nesmyslných diet a neopodstatněného přibírání, které z ničeho nic nepůjde zastavit.

Nenechejte se zlákat reklamou na osvědčené jednostranné diety typu mléčná či ovocná a raději své hubnutí zakládejte na pestrém a vyváženém jídelníčku, který bude pro vás racionální. Zapomeňte na obavy, že to nezvládnete a vrhněte se do toho!

Hlad? Naopak!

Mnoho lidí se bojí, že při dodržování zdravého jídelníčku a omezení sladkostí a jiných dobrůtek bude stále pociťovat hlad a neovlivnitelné chutě po všem nezdravém.

V prvních dnech přechodu z nezdravého režimu na zdravější vám možná budou některé pamlsky chybět, proto je důležité začínat s redukčním režimem postupně.

Nejdříve omezte ve stravě sladké limonády, poté snižte množství jednoduchých cukrů a v poslední řadě vyměňte tučné maso za jeho libovější alternativu či rybu.

Na úkor tohoto omezení však do jídelníčku zařaďte zdravější potraviny, které vám s hubnutím pomůžou, a vyhnete se tak pocitu hladu. Čokoládu jednoduše vyměňte za bílý jogurt s ovocem a steak si dopřejte například z tuňáka.

Malé porce jsou tabu

Při hubnutí byste měli porce o něco zmenšit, ale při správné skladbě jídel to nemusí být nějak výrazná změna. V tom tkví celé kouzlo zdravého životního stylu, že nikdy nebudete pociťovat hlad. Pokud se budete při nakládání porcí držet jednoho pravidla, nikdy neuděláte chybu.

Polovinu talíře vždy naplňte zeleninou v jakékoliv podobě a zbylé dvě čtvrtiny rozdělte na hlavní jídlo a přílohu. V takovém případě budete mít plný talíř, ze kterého se vždy najíte dostatečně a současně zdravě a dietně.

Další věcí, kterou je důležité dodržovat je pravidelnost jídla. Jíst bychom měli alespoň 3-5 krát denně po menších porcích. Menší porce opět neznamená, že si dáte k obědu malý dezertní talířek. Důležité je dodržovat výše popsanou skladbu každého jídla a uvidíte, že hlad vás nikdy nedostihne, protože vaše porce budou ve skutečnosti větší, než v minulosti.

Pravidelnost ve stravě zaručí, že si vaše tělo zvykne na stálý příjem energie a vy nebudete pociťovat vlčí hlad.

Naučte se správně sestavit svou porci jídla

Jednotlivá jídla během dne vás dostatečně zasytí a vy pak při hlavním chodu sníte mnohem méně, než byste si mysleli. Pokud si uvědomíte, jak má správný talíř vypadat, brzy pocítíte výsledky. Důležité je pravidelně snídat a dbát na jednotlivé svačiny.

Dostatečně velké porce rovněž zabrání neustálému uzobávání během dne, kterému je dobré se vyhnout. Právě toto na první pohled neškodné ujídání malých kousků se na konci dne pěkně nasčítá, a vy sníte mnohem více energie, než kdybyste si dopřáli pořádnou porci kvalitního jídla se zeleninou.

Zapomeňte na hladovění a dejte tělu, co si žádá. Po nějaké době pravidelného, zdravého režimu uvidíte, že na pamlsky už nemáte chuť. Váš organismus dostane vše, co potřebuje, a nebude vám nárazovitými chutěmi naznačovat nedostatek určitých živin.

Nebojte se tedy větších porcí, protože ty vás (ve správném složení) před nadváhou naopak ochrání. Hlídejte si skladbu jídla a nenechávejte své tělo hladovět. Jezte pravidelně a zapomeňte na ujídání mezi jídly. Uvidíte, že i s plným žaludkem se dá efektivně a především trvale zhubnout.