Vibrační plošiny aneb Může nám kmitání pomoci shazovat kilogramy?

Procvičení díky vibraci

Princip vibračních plošin spočívá v tom, že se vibracemi, tedy velmi rychlým kmitáním, procvičují bez větší námahy všechny svaly v těle.

Existují klasické vibrační plošiny, na nichž se provádějí některé cviky a potom také naklápěcí vibrační plošiny, na nichž může člověk jenom stát, a přesto se procvičí všechny svaly celého těla. Takový přístroj, tedy plošina, se různě naklápí a vibruje.

Kmitání není škodlivé

Nabízí se ovšem otázka, zda vibrace naopak nemohou lidskému tělu nějak uškodit. Odborníci a instruktoři lekcí na vibračních plošinách ovšem ujišťují, že jde o zcela bezpečnou záležitost. Informují o tom, že používaná frekvence vibrací je nastavená tak, aby došlo ke správné stimulaci svalů, ale přitom nemohlo dojít k poškození vnitřních orgánů.

Na strojích se podle jejich názoru navíc nedá docílit frekvence vibrací, které by mohly poškodit strukturu orgánů. Není tedy rozhodně nutné se bát případných rizik.

Cvičíte na 100 %

Odborníci také uvádějí, že při vibracích se skutečně procvičí prakticky 100 % všech svalů, zatímco při jiných tréninkových metodách dojde k procvičení jenom 40–55 % svalové hmoty.

Proč? Podle výrobců vibračních plošin je to způsobenou tím, že na vibrující plošině je tělo neustále nuceno vybalancovávat pohyb, tedy vibrace. Díky tomu se zapojují všechny svaly v těle, žádné nezahálí. Při standardních formách cvičení jsou ale při různých pohybech některé partie těla v klidu, nebo se zapojují málo.

Pro hubnutí deset minut nestačí

Kdo se snaží například zlepšit svůj krevní oběh, pomoci si vyhladit vrásky, zlepšit stav celulitidy atd. a sáhne po vibračních plošinách, dělá dobře. Nesmí ovšem okamžitě očekávat zázraky.

Je také vhodné trénink na vibračních plošinách doplnit i dalšími pohybovými aktivitami, ať už chůzí či plaváním nebo jinak. Pak se účinek znásobí.

Chcete-li pomocí vibrační plošiny hubnout, musíte ale cvičit déle než 30 minut. Teprve po této době se aktivuje spalování tuků. Pouhých deset minut v tomto případě rozhodně nestačí, ačkoli to mnohé reklamy tvrdí.

Pracujte správně s CORE

Cvičení s vibrační plošinou by rozhodně nemělo být jedinou alternativou vašeho pohybu, ale jenom jednou z mnoha možností. Pokud se vibrace nastaví dobře, tedy bude-li správný jejich směr, frekvence i délka, potom nejenom, že nikomu neublíží, ale naopak mohou účinně pomoci.

Důležité ale je, aby ten, kdo cvičí správně ovládal svoje tělo a techniku cvičení. Tím minimalizuje případná rizika vzniku problémů včetně zdravotních. Proto je nezbytné ovládat vlastní váhu těla a především správně pracovat s tzv. CORE, tedy hlubokým stabilizačním systémem svého těla.

Zázračné účinky nečekejte

Je samozřejmé, že cvičení na vibrační plošině není samospasitelné. Někteří odborníci varují, aby ho lidé rozhodně nepřeceňovali, přestože se jedná o doporučovanou módní novinku. Neupírají, že jde jednu z forem balančního cvičení, které může mít svůj efekt na zpevnění svalových partií, ale přisuzovat mu zázračné účinky je podle nich sporné.

Lékaři také zdůrazňují, že plošiny jsou určené pro lidi zdravé, kteří netrpí žádnými psychickými nebo neurologickými poruchami nebo poruchami srážlivosti krve. Rozhodně by na vibračních plošinách neměli cvičit lidé s epilepsií, nádorovými onemocněními, kardiovaskulárními chorobami, žilními trombózami, žlučovými kameny, nemocemi páteře, kýlou, cukrovkou.