Vitální stařenka (95) učí jógu

Tao Porchon-Lynch. Že by nové bojové umění? A že vám nic neříká? Kdeže! Je to jméno jedné neobyčejné paní, která byla již před dvěma lety zapsána do Guinessovy knihy rekordů. Ve svých 95 letech je totiž nejstarší cvičitelkou jógy na světě a je ve skvělé formě!

Plná energie

Stařenka se rozhodně staře necítí. Již při zápisu tohoto rekordu hrdě prohlásila, že cvičit a předcvičovat bude do konce svého života. A že to neměla vždy snadné. V roce 2005 si totiž prošla nepříjemným úrazem. Při cestě na nákup nešikovně upadla a zlomila si nohu v krčku.. Po výměně celého kyčelního kloubu ji doktor upozornil, že pohyb nebude takový, jako dřív.

Tao to ale nechtěla ani slyšet a začala na sobě opět pilně pracovat. Již měsíc po operaci se vydala do studia společenských tanců a začala opět s pohybem, tedy s tancováním. Má dokonce tanečního partnera, kterému je teprve 25 let a navštěvují spolu nejrůznější taneční soutěže po celém světě. Mají za sebou již Puerto Rico, New York nebo New Jersey. K tomu všemu se umisťují na těch nejlepších pozicích.

Lékaři nevěří svým očím

Tao je velmi energická žena, která se na svět směje a s pozitivním duchem si chce život stále užívat naplno. Samotnou jógu cvičí něco přes 70 let a vyučuje ji okolo 50 let. Má za sebou mnohé následovnice a již několik generací ji může závidět její pohybové možnosti.

Tato jogínka dokazuje přesně to, že jsme natolik staří, nakolik se cítíme. Věk je jen číslo. Ona sama je přesvědčená, že právě pozitivní pohled na svět a dostatek pohybu může naše tělo ponechat ve skvělém stavu a můžeme se tak cítit dobře. A důkaz, že na sobě nešetří je i to, že někteří mladí lidé, kteří k ní docházejí na lekce, nestačí jejímu tempu. Stále mladá žena však říká, že vše je o tréninku a silné vůli.