Vodní sporty: Hubnete až čtyřikrát rychleji a šetříte klouby

Plavání: Relaxace, která posiluje páteř

Pohyb ve vodě je zdravý. Mohou se do něj pustit i lidé s nadváhou či obezitou. Voda totiž nadlehčuje a navíc šetří vaši páteř a klouby. Bojujete-li s nadváhou, zkuste se poohlédnout, kde je ve vašem okolí nejbližší bazén. Nejspíš zjistíte, že to není daleko a pohybu ve vodě přijdete na chuť.

Zkuste začít plaváním, zejména vaše přetížená a bolavá páteř vám za to poděkuje. Pokud vás omrzí plavání prsa, můžete vyzkoušet jiné plavecké styly například kraula, znak nebo motýlek. Pokud to sami nezvládnete, přihlaste se do nějakého plaveckého kurzu, možná si ve vodě užijete i trochu legrace.

Při plavání rovnoměrně posilujete celé tělo, ovšem třeba při kraulu dostávají zabrat hlavně ruce. Za hodinku spálíte cca 300-400 kcal, ovšem tento údaj (stejně jako ostatní údaje o spálených kaloriích v článku) berte s rezervou, protože záleží na stylu i rychlosti plavání (a také na tom, zda jste žena či muž a na vaší hmotnosti – to platí i u všech ostatních sportů).

Chystáte-li se k moři, vyzkoušejte šnorchlování, kdy spojíte příjemné (krásy moře) s užitečným (posílení celého těla). Plaváním s ploutvemi trénujete nohy.

Překonáváte odpor vody

Vynikajícím sportem je aqua aerobik. Díky němu pěkně rovnoměrně tvarujete tělo, případně se můžete podle potřeby zaměřit na určité partie. Je daleko příjemnější a efektivnější než aerobik nasucho. Hubne se při něm i čtyřikrát rychleji, spálí se cca 200-300 kcal za hodinu.

Ve vodě se ale dá třeba také hrát volejbal, při kterém posilujete jak nohy a jejich svaly, tak i ramena a ruce. Vodní pólo je zábavnou hrou s míčem, při které jste stále v pohybu a kromě uvolňování energie si můžete užít i příjemnou zábavu a odreagovat se.

Díky tomu, že překonáváte odpor vody, je hubnutí ve vodě skutečně účinnější a navíc mnohem příjemnější. Voda mírní nárazy spojené s dopadem na zem při běžném sportování na suchu. Odpor vody závisí na rychlosti pohybu, může být až 42 krát vyšší než odpor vzduchu – proto je cvičení účinnější. Cvičením ve vodě také velmi šetříte klouby.

Vhodný je i auqa jogging, spálíte asi 400–500 kcal za hodinku této aktivity a rozhodně vás nebudou z běhu bolet kolena, jak se vám to stává na souši. Ještě namáhavější je aqua spinning, tedy jízda na kole ve vodě. Při veslování zase posilujete ruce (bicepsy, tricepsy).

Posilujete hluboký stabilizační systém

Další kapitolou jsou vodní sporty, kde musíte udržovat rovnováhu a tím procvičujete CORE, tedy hluboký stabilizační systém. Zpevňujete ty nejhlubší svaly kolem páteře a posilujete tedy skutečně zevnitř a velmi účinně.

Příkladem je windsurfing. Stát na desce s plachtou a brázdit s její pomocí vodní hladinu vyžaduje dokonalé soustředění a trénink rovnováhy. Trénujete svaly od samotného jádra a celé tělo je neustále v pohotovosti. Vaše svaly nemají ani chvíli odpočinku, ale ten adrenalin za to stojí. Spálíte asi 180-200 kcal.

Vodní lyžování nebo wakeboarding (na rozdíl od dvojice vodních lyží tady stojíte podobně jako na snowboardu jenom na jedné desce), kdy vás táhne lano přivázané k lodi, vám také dá zabrat. I tady musíte aktivovat CORE, abyste se udrželi na hladině. Navíc velmi účinně posilujete břišní partie svého těla. Pokud jste dostatečně obratní, můžete třeba zkusit jezdit na vodě i slalom nebo zkoušet skoky či různé figury.