Vybavte se do diety žvýkačkami

Tak za prvé, nezdravé pochutiny bychom do svého jídelníčku měli zařazovat výjimečně, a to i tehdy, pokud se o redukci hmotnosti nesnažíme. Za druhé, kdo říká, že už nikdy neuvidíme čokoládový pohár se zmrzlinou?

Postavu, o jaké jste vždy snili, nezískáte ze dne na den pomocí zázračných pilulek, o kterých dennodenně slýcháte v televizních reklamách. Věřte ale, že běh za štíhlou figurou nemusí být jenom cesta plná odříkání. Musíte vědět, za jaký konec hubnutí uchopit a uvidíte, že ani při dietě nemusíte trpět hlady.

Mějte je vždy po ruce

Pokud vás při redukčním režimu honí neustále chutě na sladké a po gumových bonbonech či čokoládě byste se doslova utloukli, nezoufejte. Vybavte se do diety jednoduše žvýkačkami. Kdykoliv vás přepadne mlsná, sáhněte místo sušenky právě po žvýkačce.

Žvýkačky svým složením mají od zdravého jídelníčku celkem daleko, avšak pokud si sem tam jednu dopřejeme, s vaším zdravím to nic neudělá. Navíc vám mohou být žvýkačky skvělými pomocníky, které vždy ukočírují vaše nezřízené chutě.

Stravujete se správně a dostatečně?

Je dobré vědět, že jestliže je váš jídelníček při redukci hmotnosti optimální, neměli byste se s chutěmi na něco sladkého či tučného setkávat příliš často.

Cítíte-li však stále nutkavou potřebu se něčím „dojídat“, pravděpodobně je vás nově nastolený jídelníček nevyvážený, málo pestrý či nedostatečně bohatý na energii.

Jestliže jste si svůj nynější jídelníček sestavili sami v domnění, že zaručeně zhubnete, zpozorněte. Pokud máte alespoň nějaký z příznaků, že nejíte dostatečně, mohli byste se dříve nebo později dostat do začarovaného kruhu plného různých diet, na jehož počátku i konci vás čeká vždy tloušťka.

Nevíte-li si s hubnutím rady, nebojte se tedy alespoň ze začátku obrátit na specializovaného odborníka, který vám se započetím vašeho nového životního stylu pomůže.

Cílem by nemělo být zhubnout nadbytečná kila, ale naučit se zdravému stravování, které bude od teďka přirozenou součástí vás samotných. Až budete vědět, že jste na dobré cestě za vysněnou postavou, určitě to pocítíte.

Žvýkání uvolňuje stres i napětí

Žvýkačky při hubnutí mají své nadšence i odpůrce. Rozhodně si to však nepředstavujte tak, že žvýkání gumy bude nahrazovat některá denní jídla.

Žvýkačky nevyužívejte při hubnutí k tomu, abyste nejedli, nýbrž pro to, abyste se zbytečně nedojídali sladkostmi či jinými pochutinami.

Zvláště v letních měsících na nás číhají všemožná lákadla v podobě přátelských grilovaček či různých rautů, kde se chutím většinou nevyhnete ani tehdy, pokud je váš jídelníček dostačující.

Pro takové případy sáhněte právě po žvýkačkách, které vám zabrání utrhnout se z řetězu. Nejenomže při žvýkání nebudete mít chuť na okolní dobroty, ale navíc vám na ně v ústech nezbyde ani místo.

Pokud jste pozváni na oslavu, jejíž součástí je i hostina, snažte se na party dojít sytí z domova a do kabelky přiberte žvýkačky.

Na žvýkání mezi jídly se názory různí, někteří lidé udávají, že nadměrné chutě žvýkačkami opravdu zahání, jiní se zase dušují, že jim po nich vždy vyhládne. Jedná se o individuální jev, proto byste si měli sami vyzkoušet, jaký efekt budou mít žvýkačky právě na vás.

Žvýkačky mohou způsobit zvýšené vylučování trávicích šťáv, které mohou následně vést k popisovanému pocitu hladu.

Co se týče energetické hodnoty žvýkaček, tak s tou byste si neměli dělat starost ani při dietě. Žvýkačky, dokonce i ty bez cukru, skutečně minimum kalorií obsahují, ale není to nic závažného, čeho byste se měli při redukci hmotnosti obávat.

Pokud si dopřeje pár žvýkaček denně, do svého energetického příjmu to nijak zohledňovat nemusíte. Dejte si však pozor na nadměrnou konzumaci žvýkaček, protože pokud žvýkáte doslova od rána do noci, můžete si zadělat na zažívací problémy v podobě průjmu.

Nebezpečí vám nehrozí, ale nepřehánějte to ani se žvýkačkami

Za projímavé účinky žvýkaček mohou právě náhradní sladidla, která se ve žvýkačkách bez cukru hojně vyskytují. To, že byste při dietě měli upřednostňovat právě žvýkačky bez cukru, vám již asi došlo.

Na druhou stranu energetická hodnota žvýkaček s cukrem i bez něho, není až tak odlišná. Výhodou těch bez cukru je i jejich ochranný účinek proti zubnímu kazu.

Obsahu náhradních sladidel se bát nemusíte, protože i když nemají příliš pozitivní pověst, tak množství, v jakém jsou obsažené ve žvýkačkách, vám nijak ublížit nemohou.

Nezřízenému žvýkání se však vyhýbejte. Pravidlo, že všeho moc škodí, platí i u žvýkaček. Na žvýkačky by si měli dávat pozor i lidé trpící fenylketonurií, ale to jistě každý, koho se toto onemocnění týká, už ví.

Jestliže se tedy chystáte držet redukční dietu, rozhodně se nějakými těmi žvýkačkami vybavte. Pomohou vám překonat nadbytečné chutě a neublíží vaší hmotnosti. Můžete vybírat ovocné i mentolové, které neutralizují vaše chutě ještě účinněji a nebudou mít negativní dopady na vaši hmotnost.