Vybavte se zásobami vitaminů na zimu – usušte je!

Jelikož je výběr čerstvého ovoce a zeleniny v zimě velmi omezený, můžete v tomto období vsadit na ovoce, které si sami usušíte v období, kdy je ho ještě dostatek.

Pokud navíc vsadíte opravdu jen na sezónní čerstvé ovoce, můžete si být jisti, že při správném postupu sušení v něm uchováte i dostatek vitaminů, minerálů a antioxidantů, které vaše tělo v zimě dozajista ocení.

Co můžete usušit?

Surovin, které můžeme uchovat na zimu v sušené podobě je nespočet.

Sušit můžete téměř každé ovoce počínaje jablky a hruškami až po švestky, jahody či broskve. Pokud máte rádi i exotičtější druhy ovoce, můžete se s chutí pustit třeba i do sušení ananasu či banánů.

Fantazii se meze nekladou, zkrátka co máte rádi, to si můžete usušit. Pamatujte však, že ovoce by před sušením mělo být dostatečně zralé, aby jeho chuť v sušeném stavu byla co možná nejvýraznější.

Poté už jen stačí nakrájet vybrané plody na trochu tenčí plátky a ponořit na několik sekund do vody s pár kapkami kyseliny citrónové.

Díky tomuto postupu zajistíte, že ovoce na vzduchu nebo v troubě jen tak nezhnědne.

Velmi jednoduchá záležitost, kterou zvládne každý

Pokud jste doposud nic takového jako sušení ve své domácnosti nepraktikovali, nemusíte se obávat, že by se jednalo o něco složitého. Můžete si vybrat hned mezi několika postupy, záleží jen na vás, jaký preferujete.

Dnes už si dokonce můžete pořídit speciální sušičky na ovoce a houby, které seženete většinou kolem tisíce až 5 tisíc korun.

Pokud si i vy kouzlo sušených plodů zamilujete, uvidíte, že taková investice se opravdu vyplatí. Budete mít totiž nejenom zásobu vitaminů na zimu, ale zároveň i budete jisti, že jde o ovoce opravdu čerstvé a zbytečně nedoslazované.

Speciální sušičky jsou navíc navrženy tak, aby zachovaly co nejvíce nutričně hodnotných látek, které se jinak při nešetrném sušení mohou velmi snadno ztrácet.

Další variantou je obyčejné sušení na slunci, které je však velmi omezující aktuálním počasím. Proto pokud nemáte onu speciální sušičku, vždy je lepší vsadit na sušení v troubě či kombinaci trouby a sluníčka.

Sušit byste měli především pozvolna. Doporučuje se začít na teplotě cca 30 stupňů a po čase, když se z ovoce vypaří voda, zvyšovat teplotu až na nějakých 70 stupňů celsia.

Nikdy byste však neměli přesáhnout teplotu 80 stupňů, potom se z ovoce ztrácí většina vitaminů a navíc mnohem snáze ztrácí chuť, barvu i vůni.

Doba sušení je většinou něco kolem deseti hodin, záleží však samozřejmě na druhu ovoce, obsahu vody i velikosti plátků.

Když vás v zimě přepadne chuť na sladké

Až se i vy rozhodnete nějaké to ovoce si na zimu nasušit, uvidíte, že to velmi oceníte.

Jednoduše ho můžete přidat do různých snídaňových směsí, do dezertů, anebo jen tak uzobávat když dostanete chuť na něco sladkého.

V sušeném ovoci je cukr koncentrovaný mnohem více než v tom čerstvém a na jeho nadměrnou konzumaci byste si měli dávat pozor.

Pořád je ale lepší zobat něco přírodního než kupované chemické směsi dochucovadel a trans tuků, které najdete v mnohých cukrovinkách. Nemyslíte?