Léto nabízí nekonečně mnoho možností, jak si osvojit zdravý životní styl.
Pomoci vám může nutričně vyvážená a odlehčená strava plná čerstvého ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody (rajčata, okurka, meloun aj.).
Pocitu svěžesti dosáhnete také zvýšenou spotřebou tekutin s převahou čisté vody. Klidné zažívání podpoříte pohybem na čerstvém vzduchu a odpočinkem v přírodě.
Kdy a jak často v létě jíst?
Přestože vysoké teploty vybízí k vynechávání porcí, nezapomínejte na pravidelnou konzumaci nutričně vyvážených potravin. Jedině tak zabráníte celodennímu hladovění a večernímu přejídání.
Jezte vícekrát denně menší porce, nepřejídejte se.
TIP: Pustit se můžete např. do přípravy ovocného nebo zeleninového smoothie.
Každé jídlo připravte z kvalitních bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých, převážně rostlinných zdrojů tuků.
Pozornost věnujte i samotné tepelné úpravě jednotlivých potravin. Upřednostňujte vaření, vaření v páře, dušení či pečení před grilováním, fritováním aj.
Jak se v létě vyhnout nadbytečným kilům a zažívacím potížím?
Léto přímo vybízí ke grilování a popíjení alkoholických drinků. Obě aktivity zažívání a celkovému zdraví nijak neprospívají.
Pokud vás chuť na ledový drink přeci jenom dožene, nebojte se vrhnout se na jejich domácí přípravu. Namísto slazených limonád s příměsí alkoholu sáněte po čisté vodě, ledu, bylinkách, okurce nebo čerstvém ovoci.
Proč dbát na hygienu potravin?
Virům a bakteriím se při vysokých teplotách obzvlášť daří. Dbejte proto na zvýšenou hygienu potravin. Obezřetní buďte zejména při přípravě masa, vajec a mléčných výrobků.
TIP: Jak předejdete křížové kontaminaci? Potraviny, které neprochází tepelnou úpravou nekrájejte na prkénku, na němž jste předtím krájeli syrové maso.