K výrobě rostlinného mléka potřebujete pouze základní kuchyňské vybavení – výkonný mixér, cedník nebo kus textilie a vhodnou nádobu pro jeho uskladnění.
Samotná výroba rostlinného mléka je navíc velmi jednoduchá a časově nenáročná. Výhodou je i jeho výrazně nižší cena. Tu jistě ocení zejména ti z vás, kdo kupujete rostlinné mléko pravidelně.
Proč pít rostlinné mléko?
Rostlinná mléka přinášejí člověku mnohé benefity. Obsahují celou řadu tělu prospěšných látek, vitamínů a minerálů, které v běžném živočišném mléce nenajdete. Jsou také zdrojem vlákniny a neobsahují cholesterol.
Negativní stránka rostlinných mlék
Ne každý konzument mléčných výrobkům přijde rostlinným variantám na chuť, alespoň z počátku. Rostlinná mléka navíc nejsou vhodná pro malé děti, a to zejména kvůli možným alergenům, které mohou být jejich součástmi.
Z čeho všeho mléko vyrobit?
Svoje domácí mléko můžete vyrobit z těch nejdostupnějších surovin, pěstovaných v našich podmínkách.
Patří mezi ně jak obiloviny (rýže, oves), luštěniny (sója), tak i ořechy (např. mandle), kokos nebo olejnatá semena (konopná, mák, aj.).
Postup
Postup je v zásadě u všech ingrediencí stejný. Lišit se může v případě prvního kroku, kterým je namáčení suroviny (ořechy, semena) nebo její krátké převaření (obiloviny, luštěniny).
Ideální doba předmáčení je přes noc, v některých případech vám však postačí jen pár hodin.
- Předem namočenou surovinu zbavte vody a vložte do mixéru.
- Přilijte k ní vodou čerstvou, a to v poměru 100 g suroviny na 1 l vody nebo 1 hrnek na 4 hrnky vody. V tomto případě záleží na vašich osobních preferencích, zda chcete mléko hustší konzistence či nikoli.
- Obojí spolu rozmixujte, až se vám mléko hezky napění.
- Mléko následně několikrát po sobě přefiltrujte, buď přes síto nebo plátěnou tkaninu.
- Hotové nápoj můžete, ale nemusíte, osladit například rostlinnými sirupy nebo vanilkovým extraktem tak, jak ho máte rádi.
- Pak už ho jen stačí přelít do vhodné lahve a dát ho odležet do lednice, kde vydrží nejdéle po dobu 4 dní.
TIP! Před každým použitím mléko pořádně protřepte, a to z toho důvodu, že se v něm po několika hodinách uskladnění oddělí pevné částice. Ty mají tendenci klesat ke dnu.
Jak využít suroviny naplno?
Rozmixované a přeceděné zbytky je škoda vyhodit, nemyslíte? Zvlášť, když je lze dále smysluplně a efektivně využít. Takové pomleté vločky, kokos, semena nebo ořechy bez skořápek mohou tvořit základ snídaňových kaší nebo chutných pomazánek.