Výroba rostlinného mléka v pohodlí domova

K výrobě rostlinného mléka potřebujete pouze základní kuchyňské vybavení – výkonný mixér, cedník nebo kus textilie a vhodnou nádobu pro jeho uskladnění.

Samotná výroba rostlinného mléka je navíc velmi jednoduchá a časově nenáročná. Výhodou je i jeho výrazně nižší cena. Tu jistě ocení zejména ti z vás, kdo kupujete rostlinné mléko pravidelně.

Proč pít rostlinné mléko?

Rostlinná mléka přinášejí člověku mnohé benefity. Obsahují celou řadu tělu prospěšných látek, vitamínů a minerálů, které v běžném živočišném mléce nenajdete. Jsou také zdrojem vlákniny a neobsahují cholesterol.

Negativní stránka rostlinných mlék

Ne každý konzument mléčných výrobkům přijde rostlinným variantám na chuť, alespoň z počátku. Rostlinná mléka navíc nejsou vhodná pro malé děti, a to zejména kvůli možným alergenům, které mohou být jejich součástmi.

Z čeho všeho mléko vyrobit?

Svoje domácí mléko můžete vyrobit z těch nejdostupnějších surovin, pěstovaných v našich podmínkách.

Patří mezi ně jak obiloviny (rýže, oves), luštěniny (sója), tak i ořechy (např. mandle), kokos nebo olejnatá semena (konopná, mák, aj.).

Postup

Postup je v zásadě u všech ingrediencí stejný. Lišit se může v případě prvního kroku, kterým je namáčení suroviny (ořechy, semena) nebo její krátké převaření (obiloviny, luštěniny).

Ideální doba předmáčení je přes noc, v některých případech vám však postačí jen pár hodin.

  1. Předem namočenou surovinu zbavte vody a vložte do mixéru.
  2. Přilijte k ní vodou čerstvou, a to v poměru 100 g suroviny na 1 l vody nebo 1 hrnek na 4 hrnky vody. V tomto případě záleží na vašich osobních preferencích, zda chcete mléko hustší konzistence či nikoli.
  3. Obojí spolu rozmixujte, až se vám mléko hezky napění.
  4. Mléko následně několikrát po sobě přefiltrujte, buď přes síto nebo plátěnou tkaninu.
  5. Hotové nápoj můžete, ale nemusíte, osladit například rostlinnými sirupy nebo vanilkovým extraktem tak, jak ho máte rádi.
  6. Pak už ho jen stačí přelít do vhodné lahve a dát ho odležet do lednice, kde vydrží nejdéle po dobu 4 dní.

TIP! Před každým použitím mléko pořádně protřepte, a to z toho důvodu, že se v něm po několika hodinách uskladnění oddělí pevné částice. Ty mají tendenci klesat ke dnu.

Jak využít suroviny naplno?

Rozmixované a přeceděné zbytky je škoda vyhodit, nemyslíte? Zvlášť, když je lze dále smysluplně a efektivně využít. Takové pomleté vločky, kokos, semena nebo ořechy bez skořápek mohou tvořit základ snídaňových kaší nebo chutných pomazánek.