Vyžeňte bacily cvičením

Není nemoc jako nemoc

Každý z nás je někdy nastydlý, zvláště v chladném, proměnlivém počasí. Pokašlávání, smrkání a škrábání v krku tak nemusí nutně znamenat počátek vážnějšího onemocnění.

Poslouchejte proto své tělo a pokud vám zdravotní stav umožňuje běžně fungovat, tzn. chodit do školy, do práce, na nákup nebo ven s kamarády, jistě vám nebude bránit v lekci jógy nebo pilates.

Kdy pasivní přístup škodí?

Trápí-li vás příznaky nachlazení opakovaně, je možné, že za vaši slabou imunitu může pasivní životní styl s jednorázovým fyzickým přetížením.

Je dokázané, že dlouhodobé nicnedělání spolu se stresovým vypětím v průběhu dne a náhlým nápadem dát svému tělu co proto, vede tak akorát k selhání imunitního systému.

Stejně zákeřné ale může být i přetrénování, a tak je třeba vždy volit zlatou střední cestu.

S rozumem a ve správné míře

Pokud vás netrápí vážné zdravotní obtíže, neprocházíte rekonvalescencí po nemoci, úrazu či operaci, nebo nevykazujete počáteční příznaky virových onemocnění, zkuste dát šanci pohybovým aktivitám.

Mezi vhodné patří chůze, poklidná jízda na kole, jemná jóga aj.

Jde o činnosti, které nejsou natolik intenzivní, aby ve vašem těle vyvolaly stresovou reakci. Váš imunitní systém naopak posílí a pomohou vám k rychlejšímu uzdravení.

Na co rozhodně zapomeňte, jsou silová cvičení, vysoce intenzivní intervalové tréninky, sprinty atp. Pokud jste nastydlí, nechte si lámání rekordů na pozdější období.