Skutečnost, ze které mrazí
Věděli jste, že se v České republice v současné době cca každý desátý člověk potýká s poruchou funkce ledvin? Takové číslo je doslova alarmující, nemyslíte?
Zkuste se nad svým zdravím hlouběji zamyslet a buďte ke svým ledvinám ohleduplní. O životně důležitý orgán je přeci potřeba náležitě pečovat.
Funkce ledvin
Ledvinám je v těle přiřazeno hned několik funkcí:
- Filtrují a vylučují odpadní látky ven z těla
- Regulují hladinu krevního tlaku
- Podporují tvorbu červených krvinek
- Udržují kosti pevné a zdravé
Jak poznám, že mé ledviny nejsou v pořádku?
Onemocnění ledvin není obvykle zpočátku dobře rozpoznatelné. Možná právě proto lékaři léčí ledvinová onemocnění ve většině případů až v pozdějším stádiu, než by bylo bývalo žádoucí.
Nicméně existují určité varovné signály, které vás na ledvinová onemocnění mohou upozornit. Jaké to jsou?
- Bledost pokožky
- Bolavá bedra
- Dýchací potíže
- Krev v moči
- Nespavost
- Otoky dolních končetin
- Pocit slabosti a nevolnosti
- Únava
- Zažívací potíže (průjmy, zvracení)
Pozor! U jedinců s chronickými a zánětlivými onemocněními se riziko ledvinového onemocnění zvyšuje. Stejně tak u těch z vás, kdo dlouhodobě berete léky, byť se jedná o léky běžně používané.
Jak se o své ledviny nejlépe starat?
Prevence je i v tomto případě víc než jednoduchá. Není snadnější způsob, jak ledviny chránit, než zdravě jíst a pít dostatečné množství tekutin.
Zakládejte si proto na pestré a vyvážené stravě bohaté na všechny důležité vitamíny a minerály, které ledviny potřebují k jejich správné funkci.
Jak by měl takový jídelníček vypadat?
Dbejte na pravidelný příjem ovoce a zeleniny, luštěnin, obilovin a semen. Nezapomínejte také na maso. V jeho případě sáhněte po rybách, krůtím nebo králičím druhu. Ani vejce nebo tvaroh nemusíte z jídelníčku vyřazovat.
Na jaké konkrétní mikroživiny se zaměřit a kde se přirozeně vyskytují?
- Vitamín B6 – hnědá rýže, krevety, krůtí maso, losos, pšeničné klíčky
- Vitamín C – brambory, brokolice, broskve, citrusy, černý rybíz, červená paprika, jablka, jahody, rajčata, zelí
- Vitamín D – kokos, kvasnice, mléko, rybí olej, vaječný žloutek
- Vitamín E – arašídy, chřest, dýňová semena, kapusta, kukuřice, lněná semena, mandle, olivy, pšeničné klíčky, rostlinné oleje, sezamová a slunečnicová semena, špenát, vlašské ořechy
Tip! Stejně důležitá, jako složení samotného jídla, je i jeho úprava. Pokrmy vařte, duste, pečte, smažení však omezte na minimum nebo s ním v lepším případě skoncujte úplně.
Se solí, sójovou omáčkou a jinými dochucovadly se také rozlučte. Stejně rychlý proces udělejte i se sladkostmi a slanými pochutinami.
Nezapomeňte pít!
Dbejte na pitný režim! Množství tekutin se odvíjí od celkového zdravotního stavu jedince s ohledem na jeho výšku a váhu. V potaz je třeba brát i aktivity, kterým se během celého dne věnuje. Obecně se však snažte vypít alespoň 2-3 litry tekutin (čisté vody) za den.
Dostatečné množství poznáte mimo jiné na moči, která by měla být po celý den světle žlutá.
Tekutiny přirozeně obsahují i ovoce a zelenina nebo mléčné výrobky. Pouze na ně se však nespoléhejte. Pouze jimi doplňujte základní příjem.
Pijte i když nemáte žízeň, tedy průběžně během celého dne. Nárazové pití, navíc ve velkém množství, ledvinám dobře nedělá, spíš naopak.