Výživová doporučení pro zdravé ledviny

Skutečnost, ze které mrazí

Věděli jste, že se v České republice v současné době cca každý desátý člověk potýká s poruchou funkce ledvin? Takové číslo je doslova alarmující, nemyslíte?

Zkuste se nad svým zdravím hlouběji zamyslet a buďte ke svým ledvinám ohleduplní. O životně důležitý orgán je přeci potřeba náležitě pečovat.

Funkce ledvin

Ledvinám je v těle přiřazeno hned několik funkcí:

  1. Filtrují a vylučují odpadní látky ven z těla
  2. Regulují hladinu krevního tlaku
  3. Podporují tvorbu červených krvinek
  4. Udržují kosti pevné a zdravé

Jak poznám, že mé ledviny nejsou v pořádku?

Onemocnění ledvin není obvykle zpočátku dobře rozpoznatelné. Možná právě proto lékaři léčí ledvinová onemocnění ve většině případů až v pozdějším stádiu, než by bylo bývalo žádoucí.

Nicméně existují určité varovné signály, které vás na ledvinová onemocnění mohou upozornit. Jaké to jsou?

  1. Bledost pokožky
  2. Bolavá bedra
  3. Dýchací potíže
  4. Krev v moči
  5. Nespavost
  6. Otoky dolních končetin
  7. Pocit slabosti a nevolnosti
  8. Únava
  9. Zažívací potíže (průjmy, zvracení)

Pozor! U jedinců s chronickými a zánětlivými onemocněními se riziko ledvinového onemocnění zvyšuje. Stejně tak u těch z vás, kdo dlouhodobě berete léky, byť se jedná o léky běžně používané.

Jak se o své ledviny nejlépe starat?

Prevence je i v tomto případě víc než jednoduchá. Není snadnější způsob, jak ledviny chránit, než zdravě jíst a pít dostatečné množství tekutin.

Zakládejte si proto na pestré a vyvážené stravě bohaté na všechny důležité vitamíny a minerály, které ledviny potřebují k jejich správné funkci.

Jak by měl takový jídelníček vypadat?

Dbejte na pravidelný příjem ovoce a zeleniny, luštěnin, obilovin a semen. Nezapomínejte také na maso. V jeho případě sáhněte po rybách, krůtím nebo králičím druhu. Ani vejce nebo tvaroh nemusíte z jídelníčku vyřazovat.

Na jaké konkrétní mikroživiny se zaměřit a kde se přirozeně vyskytují?

  • Vitamín B6 – hnědá rýže, krevety, krůtí maso, losos, pšeničné klíčky
  • Vitamín C – brambory, brokolice, broskve, citrusy, černý rybíz, červená paprika, jablka, jahody, rajčata, zelí
  • Vitamín D – kokos, kvasnice, mléko, rybí olej, vaječný žloutek
  • Vitamín E – arašídy, chřest, dýňová semena, kapusta, kukuřice, lněná semena, mandle, olivy, pšeničné klíčky, rostlinné oleje, sezamová a slunečnicová semena, špenát, vlašské ořechy

Tip! Stejně důležitá, jako složení samotného jídla, je i jeho úprava. Pokrmy vařte, duste, pečte, smažení však omezte na minimum nebo s ním v lepším případě skoncujte úplně.

Se solí, sójovou omáčkou a jinými dochucovadly se také rozlučte. Stejně rychlý proces udělejte i se sladkostmi a slanými pochutinami.

Nezapomeňte pít!

Dbejte na pitný režim! Množství tekutin se odvíjí od celkového zdravotního stavu jedince s ohledem na jeho výšku a váhu. V potaz je třeba brát i aktivity, kterým se během celého dne věnuje. Obecně se však snažte vypít alespoň 2-3 litry tekutin (čisté vody) za den.

Dostatečné množství poznáte mimo jiné na moči, která by měla být po celý den světle žlutá.

Tekutiny přirozeně obsahují i ovoce a zelenina nebo mléčné výrobky. Pouze na ně se však nespoléhejte. Pouze jimi doplňujte základní příjem.

Pijte i když nemáte žízeň, tedy průběžně během celého dne. Nárazové pití, navíc ve velkém množství, ledvinám dobře nedělá, spíš naopak.