Zásady pro zdravé vaření

Pochopit a dodržovat zásady zdravého vaření přitom není tak složité. Jakmile se je naučíte a začnete sami používat, přejdou vám do krve a budete je považovat za samozřejmost.

Zdravý jídelníček navíc není žádná věda. Existuje také spousta kuchařek propagujících zdravé recepty. Vybírejte si nejlépe takové, jejichž autoři jsou odborníci na výživu.

1. Pro vaření kupujte čerstvé a kvalitní suroviny, pokud možno také domácího původu. V mnoha českých městech nyní najdete farmářské trhy, na kterých si můžete nakoupit kvalitní čerstvou zeleninu, domácí ovoce, maso, mléko i vejce.

2. Zapomeňte na polotovary a instantní jídla. Obsahují velké množství soli, glutaman sodný, konzervační látky, barviva, dochucovadla, přídavné látky, tedy spoustu chemie. Jejich výživová hodnota se rovná nule nebo je naprosto mininální. Raději si dejte vařenou zeleninu než polévku ze sáčku. Také se neřešte svoje stravování ohříváním pokrmů z řetězců rychlého občerstvení. Obsahují totiž přepálený tuk a až na výjimky nejsou připravovány podle zásad zdravé výživy.

3. Vynechte smažení. Při pečení používejte co nejméně tuku. Pečeně podlévejte, ale tuk nepřidávejte. Nejzdravějším způsobem přípravy teplého jídla je vaření v páře. Pokrm se poměrně rychle ohřeje a navíc u něj dojde jenom k minimálnímu znehodnocení živin, například vitamínů v zelenině. Dále je zdravé klasické vaření ve vodě, ovšem pozor: Delším varem ničíte vitamíny v pokrmu! Také je dobré dušení na minimálním množství tuku.

4. Používejte kvalitní teflonové nádobí. Pokud budete mít kvalitní nádobí s nepřilnavým povrchem, brzy zjistíte, že vám k vaření stačí minimum tuku. Navíc se pokrmy nebudou připalovat. Ani nádobí nelze u zdravého vaření podceňovat. Existují i speciální hrnce pro vaření v páře nebo pánve pro přípravu jídel bez tuku. I když se jedná o větší investici, vyplatí se, protože se vám vrátí.

5. V případě, že tuk používáte, vybírejte si kvalitní. Olivový olej je výborný. Na přípravu teplých pokrmů ovšem není vhodný panenský. V nabídce obchodů už ale najdete olivové oleje vhodné k pečení či smažení. Málokdo ovšem tuší, že mnohem levnější řepkový olej má dokonce ještě více zdravých nenasycených mastných kyselin. Zatímco v olivovém oleji jich najdeme 85 %, v řepkovém dokonce 91 %! Takže v obchodě sáhněte do regálu buď pro řepkový, nebo pro olivový olej.

6. Solte s mírou. Jídla kořeňte, to je zdravé, protože koření pomáhá trávicímu systému. Ovšem sypte do jídel koření s mírou. Nekupujte si kořenící směsi, a pokud už se bez nich neobejdete, volte ty bez glutamanu sodného a s minimem různých dochucovadel. Raději si ale namíchejte vlastní směs z klasického koření a bylinek. Budete tak vědět, co si do jídla dáváte.

7. Omezte slazení. Ideální je zapomenout na bílý cukr a nahradit ho třtinovým, i přesto, že je dražší. Možná, že vás jeho cena přiměje sladit méně. Můžete také vyměnit cukr za zdravější med, tedy u pokrmů, které to dovolují. Stále populárnější je také slazení rostlinou stévií, která má opravdu vysokou sladivost a navíc je zdravá.

8. Vařte s velkým podílem zeleniny. Obsahuje velké množství vitamínů a vlákniny i dalších prvků. Je zdravá, má nula kalorií, neobsahuje tuk. Nahrazujte přílohy zeleninou, místo brambor vyzkoušejte dušenou mrkev, hrášek, zelené fazolky. K hlavním jídlům servírujte saláty připravené ze syrové zeleniny.