Zatáhni ten pupek!

Znáte to, když vám někdo radí: ,,Zatáhni břicho, budeš ho mít ploché!″ a vy se mu akorát vysmějete? Možná to bude pro mnoho z vás překvapením, ale právě pravidelné zatahování břicha může mít vliv i na to, jak vlastně vypadá. Ploché břicho tak může mít téměř kdokoliv.

Hlavní funkce břišních svalů

Břicho není jen měkká tuková tkáň, kterou tam v poslední době má stále více lidí. Je to komplikovaný a složitý komplex svalů, které jsou uspořádány přes sebe, tvoří břišní svalstvo a chrání tak důležité orgány. Nejdůležitější funkcí tohoto svalstva je právě ochrana. Svaly by měly být schopny reagovat na nečekaný výpad nebo úder do břišní stěny a zabránit porušení vnitřních orgánů.

Asi nejdůležitějším svalem břicha je příčný šikmý, navazující na zádové svalstvo. Zde je vidět souvislost i s dalšími svaly těla, a tak se břišní svalstvo výrazně podílí i na správném držení těla. Hluboké břišní svaly pak tvoří svaly bederní páteře a vytváří tzv. hluboký stabilizační systém. HSS, jak se označuje, má proto vliv i na bolesti zad nebo již zmíněné držení těla obecně. Posilování břicha má tak velký vliv na další nečekané funkce.

Ochablé svaly

Mnoho pasivních aktivit, které děláme stále častěji, způsobují značné oslabení a ochabnutí svalů. Zhubnout břicho se tak opravdu nepodaří sledováním televize, poleháváním, sezením u počítače nebo jízdou automobilem. Všechny tyto činnosti vedou k ochabování svalů.

Svaly je třeba procvičovat a udržovat v kondici. Začít můžete v podstatě hned a to velmi jednoduše – zatahujte břicho. Snažte se na to myslet co nejčastěji. Nezatahujte ho nijak násilně a křečovitě. Nemělo by to působit žádnou bolest.

Proč? Břicho bude vypadat menší a ploché, ale hlavně procvičíte břišní svaly, které budou neustále v zátěži a břicho se pak naučíte takto udržovat v setrvalém stavu. Pro jeho zmenšení je vhodné vyvarovat se přejídání, ale i potravin, které dráždí žaludek nebo způsobují následné nadýmání.

Jak na špek na břiše?

Samotná oblast břicha patří, co se týče ukládání tuků, k těm nejrizikovějším. Poměrně snadno se zde tuk ukládá, ale hůře se odstraňuje. Redukční diety a posilování břicha, konkrétně pak cviky na břicho, zdokonalí a zvětší svalstvo. Navíc se zbavíme pneumatiky kolem pasu a bříško bude vypadat skvěle. Redukce tuku je vhodná i ze zdravotního hlediska. Právě jeho ukládání v této oblasti patří mezi nejrizikovější a ohrožuje orgány uložené v dutině břišní.