Závěsná akrobacie na šálách, aneb způsob jak zpevnit tělo

Jak se závěsnou akrobacií na šálách začít?

Ačkoliv tato disciplína vyžaduje sílu, výkonnost, flexibilitu a špetku odvahy, lze tyto schopnosti v jejím průběhu rozvíjet. Není tedy samozřejmě určena jen pro akrobaty a gymnasty, ale i začátečníky, kteří mají chuť vyzkoušet cosi neobvyklého a zároveň udělat něco pro svou postavu.

Před samotnou lekcí se provádí strečink. Co se týče samotné činnosti, lidé se nejprve učí na šály šplhat a držet se na nich tzv. foot lockem (tzn. omotání textilie kolem kotníků a chodidel, takže člověk v šále vlastně stojí). Ten je výchozí pro další figury.

Fyzičku potřebnou pro akrobacii na šálách můžete zlepšit rovněž pravidelným cvičením mimo kurzy, doporučuje se především dělat:

  • kliky
  • shyby
  • unožení / zanožení nohy bez pokrčení v koleni
  • cviky zlepšující sílu úchopu (k tomu se hodí např. gumové kuličky, posilovací kleště, pružiny, gyroskopické koule a další pomůcky na posílení zápěstí)
  • stahování horní kladky aj., (pokud navštěvujete posilovnu)

Co od závěsné akrobacie očekávat?

Jedná se o vysoce intenzivní fitness trénink, takže v případě zdravotních problémů, různých zranění či těhotenství, byste se měli poradit s lékařem, zda smíte tuto aktivitu vykonávat.

Po prvních lekcích budete mít určitě namožené svalstvo a můžete cítit bolest v prstech, předloktí, zádech nebo břišních svalech. Při vzdušném tanci zapojujete rovněž i malé stabilizační svaly, které jinak využíváte zřídkakdy.  Bolest by však neměla přetrvávat déle než tři dny. Běžné jsou zpočátku také otlaky na dlaních a prstech.

Pocit namožených svalů však znamená, že vaše tělo bude brzy pevnější a silnější. Posílíte zejména jeho střed (core) a horní část trupu.

Co si vzít na hodinu závěsné akrobacie s sebou?

Klidně můžete mít i dvě vrstvy oblečení (nejen, že se rychleji zahřejete a spálíte více tuku, ale ochráníte se rovněž i před spálením při šplhání a odřeninami). Ideální je celotrikot či gymnastický dres, jinak se doporučují elastické legíny (volné sportovní šortky budou při figurách, kdy jste hlavou dolů, klouzat) nebo kalhoty na jógu a tričko zakrývající podpaží.

Cvičí se bosky, před hodinou si sundejte šperky. Pokud máte dlouhé vlasy, sepněte si je tak, aby se do tkaniny nezamotaly a nepadaly vám do obličeje při pohybech, kdy jste zavěšení hlavou dolů.

Výhody závěsné akrobacie na šálách

Tato disciplína je náročná, ale jak už jistě víte, čím intenzivnější fyzická aktivita, tím rychleji zpevněná postava, spálené tuky a kalorie. Navíc se od obvyklých druhů fitness liší tím, co už bylo napsáno v úvodu tohoto článku – není to jen obyčejný trénink jako v posilovnách, ale zároveň krásné umění, které vám dá úžasný pocit svobody při volném vznášení se nad zemí.

Jestliže budete mít možnost přihlásit se do kurzu, byť třeba jen víkendového, určitě neváhejte – vzdušný tanec skvěle zpestří vaši typickou cvičební rutinu!